Uzun süre kullanılan topraklarda iyi minerallerin oranı gün geçtikçe azalır ve bu da verimin düşmesine sebep olur. Organik madde bakımdan zengin toprakların hasat olarak getirisi daha fazla olmaktadır. Bunu sağlayabilmesi için toprak bakımının doğru yapılması gerekir. Doğru ve zamanında yapılan çalışmaların verim üzerindeki etkisi daha fazla olur. Toprak iyileştirmesi yapmak da bu noktada önemini korur. Toprak iyileştirme uzun süre kullanılan toprakların yenilenmesi adına yapılan temel çalışmalarından biridir.
Tarımda kullanılan topraklar arasında killi toprak çeşitleri, besin tutuculuğu konusunda daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarır ancak suyu alt katmanlara geçirmek konusunda başarısız olabiliyor. Bunun yerine kumlu topraklar su geçirici özelliği daha yüksek olurken besin bakımından killi topraklara oranla daha az zengindir. Aradaki dengeyi korumak için killi ve kumlu toprağın bir arada kullanılması öncelikli olmaktadır. Çiftçilerin de sıklıkla bu yöntem sayesinde her iki toprak çeşidini aynı anda kullanma yöntemi ile topraktan alacakları verimi artırmak hedeflenir.
Genel itibari ile verimsizleşen toprağın tekrar eski verimliliğini yakalamak adına toprak üzerinde yapılan çalışmalar bütününe toprak iyileştirme çalışması adı verilmektedir. Toprağın havalandırılması toprak iyileştirmesi olarak en çok yapılan çalışmalardır. Uzun süre kullanılan toprakta üst katmanda oluşan katmanlaşmanın dağılması ve içerdiği mineral dengesinin yeniden sağlanması adına havalandırma işlemi gerçekleştirilir.
Toprak İyileştirme Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Toprak iyileştirmenin en önemli faydası toprağı tekrar eski verimli haline döndürmesidir. Toprakların her hasat zamanı verimliliğinde azalmalar görülür. Bunun ana sebebi ise üst katmanların sürekli kullanılmasından dolayı artık içeriğindeki etkin maddelerin azalmasıdır. Belirli aralıklarla iyileştirme çalışmalarının gerçekleşmemesi üzerine bir sonraki ekin dönemi beklentileri karşılayamayacaktır. Bunun yerine toprağı havalandırabilir, toprak ıslahı yapabilir ve doğru anda doğru ekinleri tercih edebilirsiniz. Nöbetleşe tarım yapmanın toprak üzerinde olumlu etkileri görülür. Ancak nöbetleşe tarım gerçekleştirmek için toprağın bir yıl ekilip bir yıl boş bırakılmasının mümkün olmadığı durumlarda farklı yöntemlerle toprak iyileştirmesi yapılabilir.
Toprak İyileştirme Nasıl Yapılır?
İyileştirme yapılmış toprak her zaman daha sağlıklı besinlere ulaşmanın temel yoludur. Hasat zamanı elde edilecek mahsulün daha bereketli olması adına toprağın daha sağlıklı olması gerekir. Verimli toprak daha fazla ürün ve daha yüksek değerli besin olarak geri dönecektir. Toprak iyileştirme yöntemi olarak;
- Nadas uygulaması yapılaması: nadas toprağı bir yıl ara ile kullanılmasıdır. Bir yıl arayla toprağı kullanmak, toprağın dinlenmesi adına önemli avantaj sunar.
- Bitki kalıntılarının yakılması. Hasat vakti sonlandığında geriye bitki artığı bırakılmamalıdır. Bitki artıklarından onları yakarak kurtulabilir ve toprağı bir sonraki döneme hazır hale getirebilirsiniz.
- Toprakta ye alan organik maddelerin artırılması çalışmaları yürütülebilir.
- Toprak kayması gibi doğa olaylarına karşı önlem alınabilir. Ya da tedbir olarak çok fazla eğime sahip alanlarda çalışma gerçekleştirilmeyebilir.
Doğru zamanda doğru miktarda gübre kullanımı. Gübre gereğinden fazla kullanıldığında yararından çok zararı olabilir. Buna en gel olmak için dozunda ve doğru zamanda gübre çalışması gerçekleştirilebilir.
Unutulmaması gereken toprağa biz ne kadar değerli davranırsak onun bize sundukları kat be kat artacaktır. Özellikle tarım alanları açısından zengin bir ülkede yaşayan bizler için toprağın önemi oldukça fazladır.