Ceviz Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 10:04

Ceviz Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları!

Ceviz Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları!
Son Güncelleme :

24 Ekim 2022 - 10:30

22 views

Ceviz tüketilen gıdalar arasında her parçası ayrı öneme sahip olan besinlerden biridir. Kuruyemiş grubunda yer alan cevizin içerdiği besin değerleri dikkate alındığında insan yaşamı üzerinde etkili olduğu yararlar daha net anlaşılacaktır. İçerdiği besin değeri açısından ceviz içi ayrı kabuğu ayrı öneme sahiptir. Tansiyon ve kolesterol ile mücadelede de hafıza güçlendirmekte de ceviz tüketimine yer verildiği görülebilmektedir.

Yararlarına ek olarak cevizin farklı türleri olmakla beraber en çok yetiştiriciliği yine Türkiye sınırlarında yapılmaktadır. Neredeyse her bölgede ceviz ağacına denk gelmek mümkün. İster geçim kaynağı olarak ister tüketmek için olsun ceviz ülkeniz her alanına bir şekilde yayılmış durumda. Cevizin bu denli önemli yer edinmesinin ardından 2020 yılı itibari ile Ceviz Üreticileri Derneği aktif olarak faaliyetlerini sürdürmekte. Ceviz yetiştiriciliğinin püf noktaları nedir? Verimli bir ceviz hasatı için yapılabilecek adımlar nelerdir? Sorularının yanıtları yazımızın devamında.

Ceviz Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecek Noktalar

Dünya genelinde salgın hastalıkların görüldüğü bu günlerde insanlar da sağlıklı beslenme düzenine yönelim gösteriyor. Bu noktada sağlıklı beslenenlerin günün bir bölümünde öğününe cevizi de eklediği sıklıkla görülmektedir. Cevize olan talepte meydana gelen artışlar sayesinde ceviz yetiştiriciliğinde daha fazla hareketlilik meydana gelmektedir. Ceviz yetiştirmeye yeni başlayacak olanlar ya da halihazırda ceviz yetiştiriciliğine devam edenler için verimi artırmak için bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Ceviz yetiştiriciliğinin önemli püf noktaları;

  • Yeni başlayacaklar için en önemli nokta ilk aşamalarda suya ihtiyacın çok fazla olması. Ceviz ağacının tam verimlilik derecesine gelene kadar su miktarının yeterli düzeyde sağlanması gerekir. Ortalama standart bir ağacın sezon içerisinde aldığı yağış miktarı ve toprak yapısı göz önüne alınarak ihtiyaç duyduğu su oranı 15 metreküp olarak belirtilir. Dolayısıyla başlangıç adımında yeterli su miktarının sağlanması gereklidir.
  • Ceviz her bölgede yetişebilir. Ancak bölgeye göre ceviz türünün seçimi önemlidir. Bu noktada da ceviz türlerinin çeşitli özelliklere sahip olması önemli olmaktadır. Bazı türler don olaylarından daha az etkilenir, bu tür cevizleri yıl içerisinde daha fazla don ve kar yağışının çok olduğu bölgelerde yer verilmesi gerekir. Bu sayede yıl içerisindeki yaşanan olumsuz hava koşullarından ceviz hasatında meydana gelebilecek verim düşüşü daha az oranda gerçekleşir.
  • Ceviz yetiştiriciliğinin yapılacağı alan ve toprak yapısı da önemlidir. Özellikle eğim oranının yüksek olduğu bölgelerde tarımda kullanılacak makinelerinin çalışma akışı değişir. Eğim çok olduğu durumlarda makineler yerine insan gücü ihtiyacı açığa çıkar. Bu durumda da bu ihtiyaca karşılık verecek kişinin yükleneceği sorumluluklara dikkate alınmalıdır. Ceviz her ne kadar hasatı verimli olsa da bu verimi doğru bir bakımla elde edilir. Toprağın bakımının yapılması ağacın yeterli su miktarının karşılanması öncelikli dikkat edilen noktalardır.
  • Gerçek anlamda ceviz yetiştiriciliği yapacak kişilerin karşılaşabileceği maliyetleri göz önüne alması gerekir. İhtiyaca göre sulama ihtiyacı, makine kullanımı, insan gücü ihtiyacı gibi gerekliliklerin başlangıç aşamasında dikkate alınması gerekir.
  • Her şey tamamlandıktan sonra hasat dönemine gelindiğinde en önemli adım cevizin toplanması aşamasıdır. Cevizlerin hasat döneminde yeşil kabuğunun çatlaması ve yere düşmesinin ardından 48 saatlik bir zaman dilimi içerisinde toplanması ve kurutulması adımına geçilmesi gerekir.

Genel olarak bu bahsettiğimiz noktalar ceviz hasatından alınacak verimin artırılması için dikkate değer adımlardır. Belirttiğimiz gibi ceviz yetiştiriciliğinde başta doğru hamleler yapıldığında ve sabırlı bir bekleme süresi geçirildiğinde en çok getirisi olan ekinlerden biridir.