Sızdırma Sulama Yöntemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:11

Sızdırma Sulama Yöntemi Nasıl Yapılır?

Sızdırma Sulama Yöntemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:19

580 views

Basınçlı sulama yöntemlerinden sızdırma sulama yönteminin nasıl yapıldığını merak edenler için oluşturulmuş bir yazıdır. Tarımsal faaliyetlerin devamlılığı için ürün suya ihtiyaç duyar. Su ihtiyacını sadece yağıştan karşılayamayan ürün, su ihtiyacını karşılamak için sulanmaya ihtiyaç duyar. Çiftçilerimizin sulama alanında kullandığı birçok yöntem bulunur. Bu yöntemlerden biri olan sızdırma sulama yönteminin nasıl yapıldığı ise merak konusudur.
Sızdırma sulama yöntemi, modern sulama yöntemlerinden biridir. Sızdırma sulama yöntemi ile dipten sulama işlemi gerçekleştirilir. Bitki diplerine yerleştirilen sulama sistemi sayesinde bitkinin kök kısmı suyla direkt olarak buluşur. Sızdırma sulama yöntemi, bahçe tesisinde veya sera işletmelerinde uygulanan sulama tekniğidir. Dikkat etmeniz gereken nokta, toprağın bünyesi ve üretilen bitkinin türüdür. Sızdırma sulama sistemi arazinin enine ve boyuna yerleştirilir. Açılan çukurun derinliği 0,40-0,60 m, genişliği ise 0,5-2 m’dir. Plastik borular açılan çukurlara yerleştirilir. Plastik boruların bir ağızı kapatılır diğer ağızı ise su kaynağının geleceği sulama borusuna bağlanır. Sistem çalıştırılmaya başlandığında, boru cidarlarından su sızmaya başlar ve sulama işlemi gerçekleşir. Sızdırma sulama yöntemi ile bitkinin kök kısmı nemlenmeye başlar.
Sızdırma sulama yönteminin avantajlarından bahsedecek olursak, ilk olarak sızdırma sulama yöntemi ile sulama yapıldığında toprak çamurlaşmaz. Belli noktalara su verildiği için yabancı otlar nadir derecede ortaya çıkar. Toprak kayması yaşanmaz. Her tip toprak şekli için kullanımı uygundur. Toprağın eğimli olması sulamayı engellemez. Sızdırma sulama yöntemi sayesinde, su harcama miktara en az derecede gerçekleşir. Sızdırma sulama yöntemi her ürün için uygun değildir. Bu nedenle kök uzunluğu 10-30 cm ye kadar gidebilen ürünleri tercih etmeniz gerekmektedir. Seracılıkla uğraşan çiftçileri tercih edebileceği bir sulama yöntemidir.
Sızdırma sulama yöntemi ile ilgili dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekildedir. Sızdırma sulama yöntemi maliyeti yüksek bir tekniktir. İlk defa sızdırma sulama sistemini kuracaksanız mali açıdan size fazla gelebilir. Bunun yanı sıra ekim dikim işleminin başında ürüne su verilmesi zordur. Bitki kökü odaklı bir sulama tekniği olduğu için, ilk ekim dikim sürecinde tohumun sulanması zor olabilir.