Modern tarım uygulamalarından biri olan topraksız tarım ile karşınızdayız. Geleneksel tarım uygulamalarını geriden bırakan topraksız tarım uygulaması dünyada tercih edilen bir tarım uygulaması olarak popülerliği artmaktadır. Dünyanın pekçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de uygulanan bir tarım uygulamasıdır. Türkiye’de gerçekleştirilen tarımsal faaliyetler, toprak temelli olarak düşünülür. Ancak topraksız tarım uygulamasının geleneksel tarım uygulamasına göre pekçok avantajı bulunmaktadır. Bu nedenle “topraksız tarım mı olur” söylemlerine karşılık topraksız tarımın verdiği cevap olabileceği şeklindedir. Ülkemizde topraksız tarıma olan ilgi her geçen gün artmakta ve yüksek miktarda verim ve kalite içeren ürünler üretilmektedir.
Peki topraksız tarım nedir ve nasıl yapılır?
Topraksız tarım, üretimde toprak kullanılmadan su ve hava yoluyla ürünlerin besin ihtiyacını karşılayan bir tarım uygulamasıdır. Sera içerisinde üretimi gerçekleşen, borulara ya da hidroponik medyalara dikilerek üretimi sağlanan ürünler topraksız tarım uygulaması kapsamında sistemli bir şekilde gerçekleştirilir. Ürünün ihtiyacı olan besin maddeleri su tanklarından ulaşan hatlar sayesinde karşılanır. Topraksız tarımdan elde edilen ürün miktarı ve kalitesi geleneksel tarım uygulamasına oranla daha yüksektir.
Topraksız tarım tercih edilmesinin başlıca sebebi, topraktır. Topraktaki verimliliğin düşmesi, doğrusal olarak elde edilen ürünün miktarını ve kalitesini de etkilemektedir. Yanlış ve bilinçsiz tarım uygulaması ile topraktaki besin oranında düşüşler gerçekleşmektedir. Ekim alanı için belirlenen arazilerin tarıma uygun olmaması, tarımsal üretimin gelişmesini engelleyen faktörlerdir. Bunun yanı sıra sulama alanındaki yetersizlik, ürünlerin yeterli besini almasını engellemektedir. Küresel ısınmadan kaynaklı olarak yağış oranlarının azalması, tarımsal üretimi tehdit eden bir konudur. Yeterli sulama gerçekleşmemesi durumunda üretimde alınacak verimde düşüler meydana gelmektedir. Topraksız tarımda her ürün ihtiyacı kadar sulandığı için, üretim süreci verimli ve kaliteli bir şekilde tamamlanmaktadır.
Geleneksel tarım yönteminde sık sık yapılan hatalardan biri de ilaçlama konusudur. Hem toprak hem de ürün için yapılan ilaçlama çalışmaları kimyasal madde içeresinden dolayı sağlık açısından zararlıdır. İlaçlama işlemi, topraktaki besin değerinin düşmesine neden olur. Oysa topraksız tarımda kimyasal madde kullanılmaz. Topraksız tarım geleneksel tarıma göre daha verimli ve sağlıklı ürün alımı sağlamaktadır.