Sert kabuklu bir kuruyemiş olan fındığı genel anlamda herkes severek tüketir. Fındığı, kavrulmuş ya da normal olarak tüketilebilir. Dünyada pek çok ülkede fındık üretimi yapılmaktadır. Bu ülkelerden bazıları, Türkiye, Azerbaycan, ABD, İtalya, İspanya ve Gürcistan’dır. Türkiye fındık üretiminde %69’luk bir orana sahiptir. Ayrıca fındık Türkiye’nin ihraç ettiği tarım ürününden biridir. Bu açıdan bakıldığında ülke ekonomisi için fındık üretimi önemli bir yere sahiptir.
Türkiye fındık üretiminde dünyada 1. sıradadır. Türkiye’nin iklimsel koşulları fındık üretimi yapılabilmesi için müsaittir. Türkiye’de özellikle Karadeniz bölgesinde fındık üretimi yapılmaktadır. Ancak üretim miktarı şehirlere göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle Türkiye’de yapılan fındık üretimi yapılan bölgeler 3 gruba ayrılır. Fındığın yoğun olarak tarımı yapılan şehirler; Ordu, Giresun, Samsun, Artvin, Rize ve Trabzon olarak belirtilir. En çok üretimin yapıldığı il ise, Ordu’dur.
Karadeniz bölgesinde, Karadeniz iklimi görülmektedir. Karadeniz ikliminde her mevsim yağış görülmektedir ve ılımandır. Fındık ürünü yağış seven bir bitkidir. Bu nedenle fındık üretiminin yapılacağı yerlerde Karadeniz iklimi hâkim olmalıdır. Yağışın yoğun olmadığı yerlerde ek olarak sulama işlemi gerekebilir. Genellikle ağustos ayı gibi fındık hasatı yapılmaktadır. Ancak hasat yapma zamanı da ilden ile değişmektedir. Eğimin yüksek olduğu kesimler fındığın tam olgunlaşmasını beklemeden daldan toplarlar. Çükü olgunlaşan fındık dalından düşer ve yamaç boyunca yuvarlanır ve kaybolur. Bu durum fındıktan elde edilecek miktarın düşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle Doğu Karadeniz bölgesinde fındık üretimi yapan iller, fındığı hasat zamanından önce toplamaktadır. Erken toplanan fındığın randımanı ve kalitesi olgunlaşma tamamlanmadığı için daha düşük olur. Yeryüzü şekillerinin daha düz olduğu Orta Karadeniz bölgesinde fındık hasat zamanı olgunlaşma tamamlanınca yapılır. Silkeleme yoluyla hasat süreci başlar. Fındığı olgunlaştığını anlamak için fındık dalı sallanır. Daldaki fındıkların yarısından çoğu yere düşüyor ise fındık hasat için hazır demektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, fındığın yerde çok bırakılmadan toplanması gerektiğidir. Silkeleme işleminden kısa süre sonra yağışa yakalanmadan yerdeki fındık toplanarak harman yerine taşınmalıdır.