Tarımsal üretim gerçekleştirirken her ürünün kendine has bir bakım ihtiyacı söz konudur. Budama, sulama, gübreleme, çapalama, yabancı otla mücadele gibi işlemler genel olarak bakım işlemleri başlığı altında toplanabilir. Özellikle bitkisel temelli tarımsal üretim yaparken, yukarıda belirtilen bakım işlemleri üretim sürecinin daha sağlıklı şekilde devam ettirilmesini sağlar. Bu nedenle, bakım işlemlerinin tarım alanında önemli bir görevi vardır.
Her bitkisel ürün farklı zamanlarda , farklı şekillerde bu bakım işlemlerine ihtiyaç duyar. Üreticimizin yapması gereken ilk işlem ise ürettiği ürünü tanımaktır. Çünkü ürünün ne istediğini ne zaman ve nasıl istediğini bilmezse ve buna göre göre hareket etmezse üretim sürecinde verimi düşürücü gelişmeler yaşanabilir. Bu nedenle üreticimizin dikkat etmesi gerek ilk husus, bitkinin ihtiyacı olan bakım işlemini doğru uygulamaktır.
Kivi ağacı bakımı nasıl yapılır? Bu soru üreticimizin sıkça sorduğu sorulardan biridir. Çünkü üretimini yaptığı ürününe en uygun bakımın nasıl yapılacağını merak ediyor ve yanlış bir uygulamanın onu nasıl bir zarara uğratacağını biliyor. Gelin birlikte kivi ağacı bakımı nasıl yapılırmış birlikte inceleyelim.
İlk olarak sulama bakımından başlamak gerekirse, kivi bitkisi sıcağı ve nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle kivi yetiştiriciliğinde sulama işlemi önemli bir yere sahiptir. Kivi bitkisi suya ihtiyaç duyan ve sulandıkça verimi yükselen bir meyvedir. Sulama işlemi düzenli yapıldığında, verim artar, meyve beklenilen boyutlara ulaşır ve gövde kısmı canlılığını korur. Ancak sulamada aksamalar meydana geldiğinde doğrusal olarak bitkinin gövdesinde ve bitkinin meyvesinde belli başlı problemler meydana gelir.
Yeteri kadar sulanmadığı takdirde kivi ağacının gövdesinde kurumalar meydana gelir. Ayrıca meyve boyutlarında küçülmeler oluşur, meyve yeterli iriliğe ulaşamaz. Bu nedenle sulama işlemi kivi ağacı için önemli ve gerekli bakım uygulamasından biridir. Sulama yöntemi olarak kivi ağacı için tercih edilen ve en uygun sulama metodu damla sulama sistemidir.
Diğer bir bakım işlemi ise, ilaçlamadır. İlaçlama bakımı ağaçta oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek için kullanılmalıdır.
Ayrıca gübreleme işlemi, gerekli olan bakım unsurlarından biridir. Gübre çeşidi olarak azotlu gübreler tercih edilmektedir.