Üreticilerimizin merak ettiği sorulardan biri de Kalsiyum nitrat gübresinin diğer gübrelere göre avantajı olup olmadığı ile ilgilidir. Öncelikle avantajı olup olmadığı sorusuna cevap vermek gerekir. Kalsiyum nitrat gübresi gerek içeriği gerekse kimyasal özellikleri açısından tarımda kullanılmasının pek çok avantajı bulunmaktadır. Özellikle diğer gübrelere göre avantajlarının fazla olmasından dolayı çoğu üreticimiz tarafından tercih edilen bir gübre çeşididir.
Peki kalsiyum nitrat gübresinin ne gibi avantajları vardır?
Öncelikle suyla teması halinde kolay çözülebilen bir yapıya sahip olması avantajlarından biri olarak söylenebilir. Suda kolay çözülebilir olmasının pek çok olumlu etkisi vardır. Bu etkilerden ilki, toprağa karışma süresinin hızlı olmasına bağlı olarak, aynı zamanda bitkiye ve bitki köküne hızla nüfuz eder. Ayrıca toprağa karıştıktan sonra geride diğer gübreler kadar kalıntı da bırakmıyor.
Sulamam yöntemlerinden biri olan damla sulama yöntemi ile bile kalsiyum nitrat gübresini uygulayabilirsiniz. Sulama borularında tıkanma gibi durumların yaşanması söz konusu bile değildir. Kalsiyum nitrat gübresi hem topraktan hem de yapraktan uygulanabilecek bir gübredir. Kullanım alternatiflerinin fazla olması da tercih sebeplerinden biridir.
Kalsiyum nitratın suda çabuk çözünebilen yapısı olması, uçuculuğunu da etkilemektedir. Kolaylıkla toprağa karıştığı için toprak üstü uygulamalarda uçma durumu yaşanmaz. Bu durum amaçlanan verimin tam olarak karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Topraktaki tuz miktarını etkilemediği için tarımsal üretimde daha fazla tercih edilebilir.
Ayrıca asitli topraklara kalsiyum nitrat gübresi uygulandığında, toprakta oluşabilecek kireç oranını da düşürmektedir. Yani topraktaki asit oranına bağlı kireç oluşumunu, kalsiyum nitrat gübresi ile dengeleyebilirsiniz. Çünkü topraktaki asit değerinin fazlalığı, verimi düşürücü bir faktördür. Kalsiyum nitrat gübresi bu gibi durumları engeller ve verimi yükseltir.
Kalsiyum nitrat gübresinin bitki köküne de faydası bulunmaktadır. Özellikle köklerin korunmasını ve sağlam bir şekilde büyümesini sağlamaktadır. Kök hücre zarına zararı dokunan sodyumun etkisini azaltır. Alkalin topraklarda bulunan sodyumun yıkanmasına yardımcı olur. Genel olarak baktığımızda toprağı iyileştirici bir etkisi olduğu için üreticimiz için büyük avantaj sağladığı söylenebilir.
En büyük avantajı ise diğer gübrelere göre daha ekonomiktir.