Ülkemizde Kivi Yetiştiriciliği Hangi Bölgelerde Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Kasım 2024 - 17:16

Ülkemizde Kivi Yetiştiriciliği Hangi Bölgelerde Yapılır?

Ülkemizde Kivi Yetiştiriciliği Hangi Bölgelerde Yapılır?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:31

59 views

Dışı tüylü, iç kısmı ise minik çekirdekli yeşil renkli kivi meyvesi, Güney ve doğu Asya meyvesi olarak bilinir. Kivi meyvesi özellikle orman altı bölgelerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Ülkemizde yapılan kivi yetiştiriciliğine geçmeden önce kivi meyvesini biraz okurlarımıza tanıtalım.
Kivi, çeşitleri türleri bulunan ve anavatanını Çin olduğu bilinen bir meyve türüdür. Çin’den diğer coğrafyalara yayılmış ve üretimine devam edilmiştir. Kivinin meyve boyutu, bir tavuğun yumurtası kadar bir iriliğe sahiptir. Dışı türlü bir yapıya sahiptir ve kahverengi haki arası bir rengi vardır. Olgunlaşmış bir kivinin ağırlığı ise 80 ile 100 gr arasında değişmektedir.
Kiviyi yiyebilmek için önce tüylü kabuğunu soymanız gerekebiliriz. Tüylü kabuğunu soyduktan sonra elinize canlı yeşil bir kısım kalır. Bu soyulmuş iç kısmı ortadan ikiye ayırdığınızda minik siyah çekirdeklerin varlığını görürsünüz. Biraz mayhoşa vuran bir tadı vardır. Kivi meyvesi, C vitamini açısından doygun bir meyvedir
Ülkemizde nerelerde kivi yetiştiriciliği yapılacağını, kivinin istediği iklim tipine bakarak çıkarımda bulunabiliriz. Kivi meyvesi, kışların ılık geçtiği, yazların ise sıcak ve nemli geçtiği bölgeleri seven bir bitkidir. Kiviler, don olayına karşı dirençsiz bitkilerdir. Özellikle çiçeklenme sürecinde geçirdikleri don olayı, üretimi ciddi miktarda zarara uğratabilir. Don ayının yanında şiddetli rüzgarların yaşandığı bölgeler de kivi bitkisine ciddi zararlar verebilir. Don olayın karşı dayanıksız bir bitkidir ancak soğuğa karşı dayanıklılık durumu kivi ağacının yaşına göre değişebilir. Örneğin verim başlamış bir kivi ağacı -13 derecelik bir soğuğa direnç gösterebilirken, genç bir kivi bitkisi, -4 derecelik bir soğuğa direnç gösteremez ve zarara uğrar.
Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye2nin hangi bölgelerinde kivi yetiştiriciliği yapılabileceği az çok netleşmiş olabilir. Ülkemizde kivi yetiştiriciliği, Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yapılmak için uygundur. İl bazlı ele alındığında ise kivi üretiminde ilk sırada Yalova ili bulunur. Yalova’yı Ordu, Rize, Bursa ve Samsun takip eder. Kivi yetiştiriciliği yapılan diğer iller ise, Trabzon, Giresun, Kocaeli, Mersin, Antalya ve Artvin’dir.