Yaban Mersini Hangi Mevsimde Ekilmelidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:13

Yaban Mersini Hangi Mevsimde Ekilmelidir?

Yaban Mersini Hangi Mevsimde Ekilmelidir?
Son Güncelleme :

11 Haziran 2021 - 8:37

134 views

Dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen ve geniş bir pazar alanı potansiyeline sahip yaban mersini ekimi için uygun mevsimin hangisi olduğu merak edilen bir sorudur. Geniş bir alıcı kitlesi olan ve sermaye olarak üreticiye kazandıran meyvelerden biri olan yaban mersinine ilgi her geçen gün katlanarak artmaktadır.
Bu ilginin artması haliyle yaban mersini üretimine olan merakı da körüklemiştir. Yaban mersininin hangi mevsimde ekileceğini cevaplamadan önce, ülkemizde yaban mersininin yerine bir bakmak gerekir. Yaban mersini, çeşitli türleri olan ve ülkemizde de yetiştirilmeye müsait bir bitkidir. İklimsel özellik olarak çok sıcak ve çok soğuk bölgeler yaban mersini yetiştiriciliği için uygun bölgeler değildir. Yaban mersini güneş alan bölgeleri tercih eder ancak bu bölgeler genel olarak gölgelerin hakim olduğu bölgelerdir.
Yüksek rakımlı bölgelerin meyvesi olarak bilinen yaban mersini soğuklara karşı dayanıklılık gösteren bir meyvedir. Çalılık şeklinde gövde yapısına sahip olduğu için -40 derecede bile direnç göstererek yeni döneme hazır bir şekilde devam edebilir.
Yaban mersini ekimi için en uygun olan zaman, sonbahar sonu gibi ya da ilkbahar başı olarak önerilebilir. Yaban mersini dikeceğiniz çukurun 30 – 40 cm derinliğinde olması gerekir. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, kök yapıları ince olduğu için, dikim işleminden sonra kuru bırakılmaması gerekmektedir. Dikim işlemi ve dikim sonrasında geçen süreç, yaban mersini için önemli bir süreçtir. İnce yapılı köklerin toprağa tutunabilmesi için, dikim işleminden sonra bitkinin etrafına 10 – 15 cm kalın olacak şekilde malç naylonu serilir.
Ayrıca dikim işleminden önce yaban mersini dikilecek arazinin 1 sene önceden hazırlanması önerilmektedir. Ayrıca toprağı pH değerinin dengelenmesi için dikim işleminden 6 ay önce kadar araziye kükürt takviyesi verebilirsiniz. Ayrıca yaban mersini fidanını dikerken, fidanlar arasında 1.5 ila 3 metre mesafe olacak kadar boşluk bırakılması önerilmektedir.
Yaban mersini, çalılık şekilde bir yapıya sahip olduğu için fidanlar arasındaki boşluğun iyi ayarlanması gerekmektedir. Tek bir ocağın rahatça gelişip verimli bir üretim süreci geçirebilmesi için ocaklar arası mesafe önemli bir ayrıntıdır.