Organik üretim dediğimiz zaman insanların aklına direkt bitkisel üretim gelmektedir. Ancak bitkiler kadar hayvansal üretim de yine tarım uygulamaları içerisinde yer almaktadır. Ülkemiz sahip olduğu iklim ve su kaynakları açısından çeşitli üretim modellerinin yapıldığı bir ülkedir. Hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde ürünün çeşidinin fazla oluşu, farklı besin değerlerini tüketerek hayatımıza devam etmemize yardımcı olur.
Ancak üretim sürecinde kullanılan bazı uygulamaların hem insana hem de doğaya zararları artık göz ardı edilemiyor. Özellikle üretimde daha hızlı ve miktar olarak daha çok ürün elde etmek için kullanılan kimyasal uygulamaların dünya sağlığını bozduğu bilinen bir gerçektir.
Artık insanlarımız daha çok bilinçleniyor, görüyor, okuyor, bir şekilde öğreniyor. Bilinçlenen toplumumuz artık organik ürünlerle beslenmek istiyor. Bu nedenle ülkemizde organik tarıma oluşan talep git gide artmaktadır. Ancak organik tarım dediğimizde aklımıza sadece bitkisel üretim gelmemeli. Hayvansal üretim de tarım üretimi içerisinde yer almaktadır.
Bitkiler kadar hayvanlara uygulanan kimyasal uygulamalar insanların sağlığını tehdit etmektedir. Hayvanlar tarafından olaya baktığımızda ise durum daha vahimdir. Hayvanlar onlara uygulanan kimyasal maddelerle yaşamak zorunda bırakılıyor. Gelinen bu durum insan hayvan ve doğa arasındaki sağlık dengelerinin bozulmasına sebep olmaya başlamıştır.
Bu nedenle artık organik üretilen hayvansal gıdalar tercih edilmeye başlanmaktadır. Tüm bu noktaların ötesinde hayvanlara uygulanan uygulamalar, hayvan haklarını işgal etmektedir. Hayvanlara daha hızlı olgunlaşsın ya da eti daha ağır gelsin diye bazı kimyasal uygulamalar yapılmaktadır. Tüm bu uygulamalarla hayatını devam ettirmek zorunda kalan hayvanların etlerinde bulunan kimyasal kalıntılar, kesim işleminden sonra da varlığını devam ettirir.
Bu etleri tüketen insanların ise sağlığında bozulmalar meydana gelmektedir. Her alanda olduğu gibi hayvansal üretim alanında da yapılan kimyasal destekler, hayati dengemizi alt üst etmeye yeter.
Peki ne yapılmalı?
Hayvansal üretimde organik destekler tercih edilmeli. Özellikle hayvan yetiştiriciliği yapan üreticimiz hazır yem almak yerine kendi besi bitkileri üretebilir ya da üreten birinden tedarik edebilir. Ayrıca devlet tarafından hayvan desteği alarak üretime harcadığınız maliyeti düşürebilirsiniz.