Toprak, tarımda önemli yere sahiptir. Tarım faaliyetlerinin ortaya ilk çıktığı zamandan bu yana, tarımsal üretim toprak üzerinde gerçekleşmiştir. Toprağın kaliteli ve verimli oluşu, tarımsal üretimi de olumlu yönde etkilemektedir. Tarım uygulamaları sayesinde, toprak işlenir ve sürülür. Özellikle arazinin sürülmesi, toprağın havalanmasına fayda sağlayan bir iştir. Ekim dikim işleminde toprağın sürülmesi, verimi etkileyen bir faktördür.
Ancak bilinçsiz yapılan tarım uygulamaları topraktaki verimliği azaltır ve toprak kalitesini düşürür. İster geniş arazilerde olsun ister bahçemizin bir bölümünde istersek de bir saksının içerisinde tarımsal üretimi gerçekleştirebiliriz. Tarım için toprağın varlığı önemlidir. Üretime devam edilebilmesi için toprağın besin değeri yüksek olmalıdır.
Tarım uygulamaları, toprağın besin değerini arttırdığı kadar azaltabilir. Örneğin toprağın sürülerek havalandırılması, sulama işlemi gibi uygulamalar toprağın verimi arttırır. Kimyasal içerikli ilaç ve gübrelerin uygulanması topraktaki besin değerinin düşmesine sebep olabilir.
Organik tarımın toprağa nasıl bir etkisi olduğunu merak edenlerin meraklarını gidermek için hazırlanmış bir metindir. Organik tarımın toprağa faydası var mıdır? Varsa ne gibi bir faydası vardır? Organik tarım ile normal tarım uygulamaları toprağı nasıl etkilemektedir? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Toprağın tarım için değerinden bahsettik. Yanlış tarım uygulamalarının da toprağı nasıl etkilediğine değindik. Peki organik tarımın toprak üzerinde ne gibi etkileri vardır?
Organik tarım toprağın sağlığını koruyan ve toprağın sahip olduğu besin değerini koruyan bir etkiye sahiptir. Organik tarımın öncelikle toprağa etkisi erozyon oluşumunu engellemesidir. Endüstriyel yöntemlerle yapılan tarım uygulamalarında toprak çok fazla işlenir. Fazla işlenen topraklarda erozyon görülme olasılığı yüksektir. Erozyon yaşanması durumda, toprak verimliliği azalır ve toprak üst toprağını da kaybeder. Bu durum hem toprağın desenini bozar hem de tarımsal üretimi olumsuz etkiler.
Erozyon yüzünden aşınan toprağın üst tabakası, organik madde değerinin en yüksek olduğu kısımdır. Ayrıca bitki ihtiyacı olan besin değerini yine bu kısımdan karşılar. Organik tarım uygulaması ile topraktaki erozyon olasılığı en aza indiriliyor. Ayrıca organik tarım sayesinde, topraktaki besin değeri oranı artıyor.