Organik tarım uygulaması, doğanın dengesi, biyolojik çeşitlilik ve insan sağlığı ve daha birçok açıdan önemli bir uygulamadır. Organik tarım uygulaması ile amaçlanan şey, kimyasal madde kullanmadan tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak ve bu üretimi çevreye ve insana zarar vermeden tamamlamaktır. Endüstriyel tarım uygulamasında, tarımı destelemek ve ürünün kalitesini arttırmak amacıyla kimyasal madde içeren ilaçlar ve gübreler kullanılır. Bu durum ekolojik dengenin bozulmasına ve dünya sağlığını tehdit etmesine sebep olmaktadır.
Bu zararları en aza indirgemenin alternatif yolu ise, organik tarımdır. Organik tarım uygulaması dünya genelinde ve Türkiye’de uygulanan bir uygulamadır. Organik tarım uygulaması ile amaç, endüstriyel tarımın yol açtığı yıkımı azaltmak ve daha organik ürünler üreterek dünya sağlığını iyileştirmektedir.
Ülkemizde uygulanan bir faaliyet olarak organik tarım faaliyetlerinin tarihine baktığımızda 1984 ile 1985’li yıllarda başladığını görürüz. Ülkemizde meydana gelen organik tarım fikrinin uygulanmasında Avrupalı firmaların etkisi yüksektir. Çünkü ilk olarak Avrupalı firmalar ülkemizden organik ürün talebinde bulunmuştur. Organik tarımı uygulamasının yapıldığı ilk ürünler, özellikle diğer ülkelere ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlayan ürünlerdir. Bunlar, kuru üzüm ve kuru incirdir.
Türkiye’de organik tarım uygulaması ilk olarak, Ege bölgesinde gerçekleştirilmiş ve üretilen ilk organik ürünler ise üzüm ve incir olmuştur. İncir ve üzümden sonra kayısı ve fındık gibi ürünler üzerinde organik tarım uygulamaları yapılmıştır.
Ülkemizde organik tarım uygulamasının daha sistematik bir şekilde ilerlemesi için 1992 yılında Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) kurularak organik tarıma verilen değer ve önem arttırılmaya başlamıştır. Ülkemiz ürün çeşitliliğinin yoğun olduğu ülkeler arasındadır. Ürün çeşitliliğine sahip olması ihraç edilen ürünler üzerinde etkili bir faktördür. Özellikle son dönemlerde insanların organik besin tüketme isteği, üreticilerimizi organik tarıma yönlendirmeye başlamıştır.
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği kurulduktan sonra tarımla ilgili olan tüm kurumlar bu derneğe üye olarak organik tarım uygulaması hakkında doğru bilgi ve uygulamayı faaliyete geçirmeye başlamıştır. Ülkemizde organik tarım üretimi yapan üreticimize devlet mali destekte de bulunmaktadır.