Ülkemiz, tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı ve çoğu vatandaşımızın tarımsal üretim yaparak geçimini sağladığı bir ülkedir. Tarımsal üretim faaliyetlerinin ülkemizde yaygın olarak yapılmasının teme sebeplerinden biri de iklim ve toprak yapısıdır. Üretimi yapılan her bitkinin farklı bir iklim ve toprak isteği vardır. Bu isteğin karşılanması durumunda, verimli bir üretim süreci geçirilir. Farklım iklim tiplerinin ülkemizde hakim olması, üretilen bitkinin çeşitliliğinin de artmasına yardımcı olmuştur. Bu durumun en basit örneklerinden biri de ananas yetiştiriciliğidir.
Ananas, yapı olarak tropikal bir bitkidir. Peki tropikal bitki ne demektir? Sadece tropikal iklimin görüldüğü bölgelerde yetiştirilmeye müsait bitkilere tropikal bitki denilmektedir. İklim açısından oldukça seçici bir bitki olduğu için, dünya üzerinde her yer yetiştirilmek için uygun bir bitki değildir. Bu da ananas üretiminin belli bir bölgede yapılmasına sebep oluyor.
Ülkemizde de oldukça sevilerek tüketilen tropik bir meyvedir. Bu nedenle ülkemizde yetiştirilip yetiştirilmediği merak edilen bir konudur. Belli bir bölgede de olsa ananas yetiştiriciliği ülkemizde yapılıyor. Tropikal iklim özelliklerine benzer iklim tiplerinde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde ananas yetiştiriciliği Akdeniz bölgesinde ve Akdeniz iklimini görüldüğü bazı illerde yapılıyor. Ancak üretilen ananasın ülkenin ihtiyacını karşılamadığını söyleyebiliriz. Peki ananas için uygun olan iklim tipi ve toprak yapısı nasıl olmalıdır?
Ananas Yetiştiriciliğinde İklimsel Özellik Nasıl Olmalıdır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ananas bitkisi, iklimsel koşul olarak oldukça seçici bir bitkidir. Sıcağı ve nemi seven bir bitki olduğu için, tropikal iklim özellikleri gösteren bölgelerde ananas yetiştiriciliği yapılması mümkündür. Ülkemizde sıcak ve nemin orantılı olduğu bölgelerde ananas yetiştiriciliği yapılabilir. Özellikle Akdeniz bölgesi ve Ege, Marmara bölgelerinde ananas yetiştiriciliği yapılıyor. Sıcaklığın yüksek olması, ananas gelişimi için oldukça önemlidir. Ancak sadece sıcaklık yeterli değildir. Aynı zamanda nemin ve yağış oranının da yüksek olması gerekir. Çünkü ananas, gelişimi için sıcaklık kadar neme de ihtiyaç duyar.
Nem ihtiyacının karşılanmaması, yıllık yağış miktarının yetersiz kalması durumunda sulama takviyeleri ile ananas yetiştirmeye devam edebilirsiniz. Bu nedenle ananas yetiştireceğiniz yerin su kaynağı açısından da yeterli olmasına özen gösterin. Çünkü su ihtiyacının karşılanmaması durumunda verimli bir ananas üretimi gerçekleştirilemez. Ananas gelişimi ve büyümesi için ideal olarak sunulan sıcaklık değeri 15 – 32 derece olarak söylenebilir.
Yağış miktarı gibi, sıcaklığın da yeterli olmaması durumunda ananas gelişimini verimli bir şekilde tamamlayamaz. Sıcaklığın düşük olması, güneş ışınlarını yeteri kadar almaması, ananasın yetişmesi için uygun bir ortamın olmadığına işaret eder.
Ananas Yetiştiriciliğinde Toprak Özelliği Nasıl Olmalıdır?
Verimli bir toprak, her bitkinin istenen düzeyde yetiştirilmesine büyük katkı sağlar. Ancak iklimsel özellikte olduğu gibi toprak tipi konusunda bitkiler seçici olabilirler. Ananas bitkisi için de bu durum geçerlidir. Özellikle nemi sevdiği için, ananasın nem isteğini dengeleyecek bir toprak yapısına ihtiyacı vardır. Bu nedenle ağır ya da hafif topraklar ananas yetiştiriciliği için pek de uygun sayılmaz. Hafif toprak, geçirimli olduğu için suyu kolayca emer ve ananasın nem ihtiyacını karşılamada yetersiz kalır.
Bunun yanı sıra ağır topraklarda ise durum tam tersidir. Ağır topraklar geçirimli bir yapıya sahip olmadıkları için suyun büyük bir kısmını bünyelerinde muhafaza eder. Fazla nemin olması, ananas ağacının kök kısmında neme bağlı hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Ayrıca ağır topraklarda ananas ağacının kökleri rahat bir şekilde ilerleme sağlayamazlar. Bu nedenle ananas yetiştirilecek toprağın humus bakımından zengin, drenajı olan bir toprak yapısında olması tavsiye edilir.