Ankara Tavşanı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

20 Kasım 2024 - 14:59

Ankara Tavşanı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?

Ankara Tavşanı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2022 - 18:00

1.166 views

Tarihi Özet ve Dünya Çapında Üretimi

Ankara tavşanı diğer adı ile Angora tavşanı, uzun ve yumuşak tüyleriyle tanınmıştır. Kökeni Ankara olan, Angora tavşanının geçmişten günümüze olan gelişiminden biraz bahsedecek olursak, ilk başlarda Anadolu topraklarında keşfedilen bu hayvan türü; Galatlar, Frigler daha sonrasında İngilizler tarafından Fransa’ya ve İngiltere’ye yolculuk etmiştir ve o dönemlerde Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin en popüler hayvanı haline gelmiştir. Kökeni her ne kadar Anadolu toprakları olsa da 1700’lü yıllardan sonra Anadolu’da soyu tükenmiştir, yaklaşık 200 yıl sonra geri getirilen Angora tavşanının 1900’lü yıllarda yünü işlenmeye başlamış ve günümüzde, yün üreticileri tarafından değerli bir tavşan türü olmuştur. Nitekim bu tavşan türünün yünü koyun yününe nazaran iki kat sıcak tuttuğu için iki kat daha değerlidir. Fakat Ankara tavşanının yününün kırkılacak uzunluğa gelene kadar korunması zor ve biraz daha zahmetlidir.

Bugün bu hayvan türünü sadece yün üreticilileri yetiştirmektedir. Yün üreticiliğinde başta gelen ülkelerden bazıları ; Çin, Fransa, Macaristan, Şili, Almanya, Brezilya gibi başlıca ülkelerdir. Dünyada ise Angora tavşanının yün üretimi 8000 – 12000 ton olup üretimin %90’ı Çin tarafından yapılmaktadır.

Irk Özellikleri

Boyunu kısa, baş yuvarlaktır. Kulakları dik, iki yana açıktır ve uçlarında ufak bir püskül vardır. Gözleri kırmızıdır. Ortalama ağırlıkları 3 – 4 kilogram arasındadır. Bu hayvanlar 3 – 4 aylıkken çiftleştirilebilir fakat en iyi verimi alabilmek için en uygun yaş aralığı 7-8 aylıkken yapılmalıdır.

Verim Özellikleri

Ankara tavşanlarının ortalama ömürleri 4 yıldır. 12 farklı çeşit renkli tavşan vardır bunlar İngiliz, Fransız, Alman gibi türlerdir. Fakat en çok tercih edileni albino olan beyaz Ankara tavşanıdır. Ankara tavşanı diğer türlere göre çok daha fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar.

Beslenmesi çok kolaydır 2.5 – 3 kg tahılı 1 kg ete çevirebilirler, ortalama bir koyunun 1 kg et yapabilmesi için neredeyse 9 kg yem yemelidir. Ortalama günlük 170 gr yem tüketirler.

Ankara tavşanı ilk olarak 2 aylıkken kırkılmaya başlanır, her 3 ayda bir kırkılarak devam eder. Ortalama bir yılda 4 kırkım yapılan Angora tavşanından 800-900 gr yün elde edilir.

Yün verimini iklimsel, yaşam alanı, çiftleşme dönemleri, mevsimler, gebelik durumu gibi etkenler etkileyebilir.

Ankara tavşanında ölümlerin yarısı kırkımdan sonraki haftalarda gerçekleşmektedir yani bu tavşanı kırkacaksanız, soğuk havalara denk gelmeyecek şekilde ayarlamalısınız.

Yetiştirilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Angora tavşanları kendi tüylerini yutarak midesinde tüy topaklanmasına sebebiyet verir çoğu Angora tavşanında görülen bu midede tüy topaklanması midelerini tıkayarak ölümlerine sebep olabiliyor. Bunun önlenmesi için hayvanın haftada bir kez aç bırakılarak kuru ot ve su ile beslenmesi ayrıca ananas suyu ve papaya hapının da iyi geldiği bilinmektedir.

Dişi tavşanların gebelik sırasında korkutulması, yetersiz beslenmesi, soğuk yerlerde tutulması kalıtsal sebepleri doğurabilir. Kanibalizm denilen bu kalıtsal hastalıklardan birisi tavşanın yavrularını yemesi şeklinde gerçekleşir. Böyle tavşanlar damızlıktan çıkarılmalıdır.

Tavşanlarda üstünlük kavgası özellikle erkek tavşanlarda görülebilir. Bunun önlenmesi için ise 3 – 4 aylıkken kendilerini bireysel kafeslere almanız gerekmektedir.