Arı genetiği koruma desteği nedir? Arı desteği koruma genetiği ne kadar önemlidir? Arı genetiklerinin korunması gerekli midir? Tüm bu soruların cevabı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Arıcılık faaliyeti, ülkemizde gerçekleştirilen hayvansal üretim alanlarından bir tanesidir. Ülkemizde yapılan hayvancılık faaliyetleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, arıcılık, su ürünleri ve ipek böcekçiliği olarak sıralanabilir. Türkiye’de görüle iklim çeşitliliği farklı hayvan üretim alanlarının oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu hayvan işletmelerinden biri de arıcılık faaliyetleridir.
Türkiye’de Arıcılık Faaliyetleri
Ülkemizde gerçekleştirilen hayvancılık faaliyetlerinden olan arıcılık, son zamanlarda çokça rağbet gören faaliyetler arasındadır. Balın insan hayatına sunduğu faydalar, bal üretiminin devamlılığı için sağlam gerekçeler sunar. Bal ürünü farklı alanlarda kullanılan bir maddedir. Gıdadan bakım ürünlerine kadar farklı sektörlerde bal ürünü ham madde olarak kullanılıyor. Bal ürününe olan bu ilgi, üretim alanının genişlemesini ve verimli bir şekilde üretilmesini zorunlu kılar. Verimli ve kaliteli bal üretimi sağlayabilmek için gerçekleştirilmesi gereken bazı faktörler bulunuyor. Bu faktörlerden ilki ve en önemlisi arı genetiğinin korunmasıdır. Ayrıca arı kovanı kurulacak zamanın, yerin seçimi, üretimle ilgilenecek kişinin bilgili ve bilinçli olması da önemli olan diğer faktörler arasındadır.
Arı Genetiğinin Korunması
Arı genetiğinin korunması bal üretiminin devamlılığı ve verimi için önemli olan bir etkendir. Tüketim hızına uygun üretim miktarı elde etmek için yeteri kadar bal üretimi yapılması gerekiyor. Bal üretimin yapılabilmesi için öncelikle üretim yapılacak arının türünün iyi seçilmesi gerekir. Ayrıca arı genetiğinin korunması ve devamlılığının sağlanması devlet tarafından da desteklenen bir durumdur. T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen hayvancılık destekleri arasında yer alan hayvan genetik kaynakların korunması kanunu ile arı genlerinin korunması hedefleniyor.
Arıcılık faaliyetleri, ülkemizde devlet tarafından desteklenen ve teşvik edilen bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde, ihtiyaç duyulan bal üretimi bilinçli bir şekilde gerçekleşir. Devlet tarafından destekleniyor oluşu, beraberinde bilinçli arıcıların da meydana gelmesine yardımcı olur. Devletin vereceği arıcılık desteğinden faydalanabilmesi için üreticilerin bazı şartları taşıması gerekiyor. Öncelikle arıcılık üretimi yapabileceğine dair alacağı sertifika bu şartların başında ye alır.
Arı Genetiğinin Korunması Neden Önemlidir?
Bilinçsiz yapılan arıcılık faaliyetleri, arıların ırkının sonlanmasına, neslinin tükenmesine sebep olabilecek seviyeye gelmiştir. Özellikle maddi amaçla yapılan arıcılık faaliyetleri bilgisiz ve bilinçsiz yapıldığı için, hedeflenen verimi karşılayamamanın yanı sıra arıların ölümlerine de sebep oluyor. Bilinçsiz ellerde gerçekleşen arıcılık faaliyetleri arıların yok olma tehlikesini gündeme getirmiştir. Bu durumun daha fazla yaşanmaması için T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından konuyla ilgili olarak yasal düzenlemeler gerçekleşmiş ve devlet gözetimi, kontrolü altında üretim yapılması sağlanmıştır.
Ancak yine de bilinçli bir şekilde gerçekleşmeyen arıcılık faaliyetleri özellikle bal üretimi için önemli bir yere sahip olan Kafkas Arı Irkı’nın neslinin yok olması tehlikesini gündeme getiriyor. Arıcılık faaliyetleri ile uğraşana üreticilerimizin devlet tarafından desteklenen arı koruma kanunundan haberdar olması ve bu destek paketinden yararlanması gerekir.
Arı Koruma Desteği, özellikle Kafkas Arı Irkı’nın devamlılığı sağlamak amacı ile konan bir yasadır. Arıcılık faaliyetleri ile uğraşan üreticilerimizin bu destekten yararlanarak bal üretimine verimli bir şekilde devam etmesi ve arıların türlerinin güvence altına alması arıcılık faaliyetlerinin kalitesini yükselten bir uygulamadır.
Arı Koruma Desteğine Nasıl Başvurulur?
T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Hayvan Genetik Kaynakları” yasası arasında arı koruma destek hizmeti de sağlanıyor. Son zamanlarda yapılan bilinçsiz arı yetiştiriciliği, arı ırkının devlet tarafından korunmasını zorunlu kılmıştır.
Arı koruma desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerimiz, kanunda yer alan illerde arı üretimi yapması koşuluyla koloni başına 40 TL tutarında destek hizmetinden yararlanabilir. Yapmanız gereken işlem, ikamet ettiğiniz il ya da ilçenin GTHB müdürlüklerine dilekçe ve ikametgâh belgenizi vermektir.