Sabahlarımızın vazgeçilmezi, hastayken alternatif tıp olarak kullandığımız balın nasıl üretildiğini merak edenler için keyifli bir yazı! Tadı damağımızdan gitmeyen, hayatımızda önemli bir yeri olan balı üreten çalışkan arılar hakkında temel bilgiler verilmektedir. Arıcılık, insanlığın ilk ortaya çıkmasından bu yana var olan ve günümüze kadar varlığını devam ettiren bir üretim dalıdır. Arıcılığın tarihçesi eski zamanlara kadar dayanmaktadır. Bunun doğruluğu, araştırmalar sırasında elde edilen arı fosilleri ile temellendirilebilir. Eski zamanlarda arılar kendilerine yer seçerken ağaç kovukları, kütükler gibi görünmesi zor yerleri seçmekteydi. Daha sonra kovan olarak toprak ve kilden yapılan eşyalar kullanılmıştır. İlk arıcılar, ağaç kovuklarında bulunan kovanlardan biraz bal alıp birazını da arılara bırakmasıyla ortaya çıkmıştır. Zamanla bu işlem arıcılık sektörünün oluşmasına ve daha kontrollü ve profesyonel şekilde üretilmesine yol açmıştır. Orta Doğu ülkeleri, arıcılığın ortaya çıkmasına ev sahipliği yapmaktadır.
Petek kalıpların bulunmasıyla birlikte arı yetiştirme işlemi başlamaktadır. Teknolojik gelişmeler arıcılık sektörü üzerinde de olumlu etkilerde bulunmuştur. Özellikle bal süzme makinesinin icadı ile arıcılık sektörü gelişim göstermiştir.
Günümüzde arıcılık sektörü, devlet tarafından desteklenen ve bir meslek grubu haline gelmiştir. Özellikle yanlış yöntemlerle, bilinçsiz insanların sektörde yer alması ile arıcılığa verilen önem artmaktadır. Bu nedenle arıcılığı bir meslek olarak görürken aynı zamanda özen ve beceri gerektiren bir iş olduğu unutulmamalıdır. Arıcılık yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu nedenle bir meslek olarak arıcılık mesleğini seçerken sadece ekonomik karı düşünerek başlamamak gerekir.
Arıcılık sektöründe önemli olan noktalardan biri ana nektar akımı zamanıdır. Ana nektar zamanlarını belirlerken arıların tercih ettiği bitkileri belirlemek gerekir. Bunun yanı sıra arıların ziyaret ettiği bitkilerin çiçek atığı zamanlara dikkat edilmeli ve bitkilerin çiçeklenme takvimi çıkartılmalıdır. Ayrıca arıcılık yapılacak alanın tarımsal araziye yakın olmaması gerekmektedir. Ayrıca arıların uçtuğu bölgenin iklim raporu çıkartılmalıdır. Çünkü gecelerin soğuk gündüzlerin sıcak ve sakin olduğu yerler bal üretimi için en ideal yerlerdir. Arıcılığa başlamadan önce arıcılık yapacağınız bölgenin iklimsel özelliklerine dikkat etmeli ve en uygun araziyi seçerek işe başlamalısınız.