Armut Hangi Mevsimde Yetişir? Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:50

Armut Hangi Mevsimde Yetişir? 

Armut Hangi Mevsimde Yetişir? 
Son Güncelleme :

09 Mart 2022 - 11:33

497 views

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ve sevilerek tüketilen meyvelerin başında armut meyvesi gelmektedir. Gerek lezzeti gerekse içerdiği besin değeri açısından oldukça zengin bir meyve olan armut bitkisinin genellikle elma üretimi yapılan bölgelerde yetiştirildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Peki armut hangi mevsimde yetişir?

Elma ile aynı iklimde yetiştirilmesi mümkün olan armut meyvesi, elmaya kıyasla daha sıcak ve kurak bir havayı ister. Sıcak ve kurak havaya karşı daha hassas olan elma, yüksek sıcaklık değerlerine sahip bölgelerde verimli ve kaliteli bir şekilde üretilemez. Armut ise elma meyvesine nazaran sıcaklık ve kuraklık durumlarına karşı daha az duyarlıdır. Bu nedenle armut yetiştirmek isteyenler için Akdeniz iklimine sahip bölgelerin oldukça ideal olduğunu söyleyebiliriz. Armut üretimi yapan ülkelerden kısaca bahsetmek gerekirse, Çin, ABD, İtalya ülkeleri başta gelir. Bu ülkelerin yanı sıra ülkemizde de önemli ölçüde armut üretimi yapılıyor.

Armut üretiminde dünya sıralamasında 6. sırada yer alan ülkemizde, vatandaşlarımız önemli ölçüde armut üretiminde bulunuyor. Farklı çeşitleri olan armut meyvesinin hangi mevsimde yetiştirildiği ise merak edilen bir diğer konudur.

Armut Meyvesinin Yetiştirildiği Mevsim Hangisidir? 

Sıcağı seven ve gelişimi için sıcak havaya ihtiyaç duyan armut meyvesi en çok ılık iklimlerin hâkim olduğu bölgelerde verimli olarak yetiştirilmektedir. Yaz aylarının sonuna doğru gelişimini tamamlayan armut meyvesi sonbahar mevsiminde hasat edilir. Hasat işleminden sonra bir süre muhafaza edilen armutlar, ekim ayı ortası ya da sonu gibi tüketiciyle buluşturulur. Ekim ayı gibi tüketime hazır hale gelir.

Hasatı sonbaharın ortalarında doğru yapılan armutun kış meyvesi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle insan sağlığına olan faydalarından dolayı tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kış aylarında ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına büyük katkı sağlar. Tahmini olarak ekim ayı ve sonraki kış aylarında armut meyvesini market raflarında ya da manavlarda kolayca bulabilir ve satın alabilirsiniz.

Ülkemizde üretimi yapılan armutların genel olarak tüketim zamanı sonbahar ve kış aylarında gerçekleştir. Ancak armut meyvesini sadece kış aylarında değil diğer aylarda da manav tezgahlarında görmek mümkündür. Bunun temel sebebi ise ilkbahar – yaz aylarında satılan armutların ithal olmasından dolayıdır. Ani ilkbahar ya da yaz aylarında manavlardan aldığınız armutlar yerli değildir. Ülke dışında armut üretimi yapan ülkelerden ithal edilerek tüketilmesi sağlanıyor.

Armut Bitkisinin İklim İsteği

Yukarıda yüzeysel olarak armut meyvesinin iklimsel isteğinden bahsetmiştik. Genel olarak bahsedecek olursak, armut meyvesi ılıman iklimleri seven ve bu iklimsel özellikte gayet verimli bir şekilde yetiştirilen bir meyvedir. Soğuğa karşı çokta direnç gösterebilen bir bitki değildir. Bu nedenle sıcaklık değerlerinin düşük olduğu bölgelerde armut üretimi yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü yapacağınız üretimden alacağınız karşılık, üretim sürecinde harcamış olduğunuz maliyeti karşılamayacak şekilde size geri dönüş sağlayabilir.

Bu nedenle eğer armut yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız öncelikle bulunduğunuz bölgenin ikliminin uygun olup olmadığına bakın. Çünkü yaşadığınız bölge sıcaklık değeri anlamında düşük bir değere sahipse armut ağacı, düşük havadan olumsuz şekilde etkilenecektir.

Ayrıca armut ağacı çiçek açmaya erken bir dönemde başlar. Erken çiçek açtığı için son don olayına denk gelmesi büyük bir ihtimaldir. Don yaşanması durumunda armut ağacının çiçekleri solar ya da yanar. Bu da verimin yarı yarıya düşmesine neden olur. Bu nedenle armut bahçesini kuracağınız arazinin soğuk hava dalgasına çok fazla maruz kalmayan bir bölgeden seçmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yaz aylarında fazla yağmura ve nem oranına sahip bölgeler de armut yetiştiriciliği için uygun değildir.