Asma ağaçlarının gelişim dönemlerine göre uygun bir biçimde sulanması ağacın hayat kalitesini ve hayat uzunluğunun daha yüksek olmasına yardımcı olabiliyorken. Asma ağacının iyi sulanması meyvenin kalitesini arttırıyor ve sulanma dönemlerinin tam olarak bilinmesi Yetiştiriciye daha büyük kar sağlıyor.
Asma fidanı yetiştirirken gelişimine göre nasıl sulamak gerekir?
´Asma ağacı en çok hangi dönemlerde su ister?, ´Asma ağacı çeşitleri hangi dönemlerde sulanmalı?
soruları yetiştiriciler tarafından doğru ve verimli bir ağaç yetiştirebilmek amacı ile araştırılıyor.
Asma ağacının fazla nem sevmeyen ağaçlar olduğunu söyleme mümkün bu yüzden dikkatli bir sulama sağlanmalı diyebiliriz. Asma ağaçları su tutma kapasitelerinin yaklaşık olarak yüzde 40-45 civarında bir kısmını tükettiğinde ulanmaya ihtiyaç duyarlar demek mümkün.
Üzüm Fidanının çiçeklenme döneminde sulama nasıl olmalı?
Ilıman iklimlerde bu dönemde yağmur yağış yeteli olurken eğer yağış yoksa çiçek gelişiminin hızlı bir şekilde olması sebebi ile üzüm ağaçlarının mutlaka yeterli minerali ve besini sağlaması gerek.
Çiçeklenme ben üşme dönemi: Hızlı hücre bölünmesi ve gelişmesinin sağlandığı bir dönem olduğu söylenilebilir yeterli sulama yapılmadığında su stresi ortaya çıkabilir. Meyveler yeterince iri olarak yetişmeyebilir. Çiçeklenme sonrası yapılan sulama çiçekler açısından ve kaliteli bir meyve alımı gerçekleştirebilmek için oldukça önemlidir diyebiliriz.
Ben düşme- hasat dönemi: Asmalar bu dönemde su stresine karşı oldukça dayanıklı özellik gösterir diyebiliriz bu dönemde şarap için üretilecek üzüm türlerinde sulama az geçekleştirilebilir veya gerçekleştirilmeyebilir. Sofralık ürünler için ise gerçekleştirilir diyebiliriz.
Hasat sonra dönem sulaması: hasat edilen bitkilerden sonra bazı ağaçlar fotosentez işlemine devam etmesi sebebi ile sulamaya ihtiyaç duyabilir. Özellikle erkenci üzüm çeşitleri için hasattan sonra sulama yapılması önem arz eder diyebiliriz.
Kış döneminde sulama: Kış döneminde ağaçlar yapraklarını döktükten sonra yeterli yağış almayan bölgelerde sulamaya ihtiyaç duyabilirler bu dönemde ağaçlara özenli bakılması gerekir bitkinin kış kuraklığından korunması bir sonraki meyve verme dönende kaliteli bir mahsul alınmasına yardımcı olurken verilen meyve miktarının artması üzerinde de bir etki taşır diyebiliriz.