Bezelye Çapalama İşlemi Ne Zaman ve Nasıl YapılmalıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 14:39

Bezelye Çapalama İşlemi Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı

Bezelye Çapalama İşlemi Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2021 - 9:15

121 views

Bezelye, çapalanmaya ihtiyaç duyan bitkilerden biridir. Tarımsal üretimde çapalama işlemi , farklı amaçlar için yapılan bir uygulamadır. Toprağı havalandırmak, yabancı otlarla mücadele etmek, toprağın kök kısmını doldurmak vs. gibi durumlarda çapalama işlemi yapılır.
Eğer geniş bir tarım arazisine sahiplesiniz çapalama işleminin, çapalama makineleri ile yapabilirsiniz. Daha küçük bir toprağa sahipseniz çapalama işlemini manuel şekilde elle yapılması gerekebilir. Bu durumda ticari amaçla bezelye üretimi yapan üreticimiz çapalama işlemini makine ile yaparken, daha minimal derecede yapanlar ise çapa yardımı ile yapabilir.

Bezelye Ne Zaman Çapalanmalıdır?

Bezelyenin ne zaman çapalanması gerektiği ise üreticilerimiz tarafından sorulan sorulardan bir tanesidir. Peki bezelye ne zaman çapalanmalıdır, bezelye için en uygun çapalama dönemi ne zaman olmalıdır? Gibi soruların cevabı yazımızın devamında!
Öncelikle bezelye çapalama işlemi için bezelyenin toprak üzerinde biraz büyümesi gerekir. Bezelyenin çimlenmesi ve topraktan çıkması biraz zaman alabilir. Çünkü bezelye doğrudan toprağa ekilerek üretilen bir bitkidir. Bu nedenle gelişim dönemi biraz uzun sürebilir.
İlk

İlk Çapalama Bitki 4 – 5 Yapraklı Olduğunda Yapılmalı

Çimlenmeden sonra toprak yüzeyine çıkan bezelye bitkisi, 4 – 5 gerçek yaprağa sahip olduğunda ilk çapalama işlemini yapabilirsiniz. Bu dönemde özellikle yabancı otlarla mücadelede çapalama işleminin önemi büyüktür. Bezelye hassas bir gövdeye sahip bir bitkidir. Yabancı otların gelişmesi bezelye bitkisine zarar vermeye başlar. Bir an önce müdahale edilmesi gerekir.
Hem yabancı otlarla mücadele etmek hem de toprağı havalandırarak oluşan tabakaları kırmak için çapalama işlemi önemlidir.
Dikkat !
Yapılan ilk çapalama işleminde bitkinin zarar görmeden yapılmasına dikkat edilmelidir. Bezelye kök ve gövde kısmı hassas olan bir bitkidir. Bu nedenle ilk çapalamayı yüzeysel yapmaya dikkat edin.

İkinci Çapalama Gerekli Mi?

Yabancı otlarla mücadele için ilk çapalamadan sonra tekrar çapalama işleminin yapılmasına gerek vardır. Yabancı otlar bezelye bitkisine kolaylıkla zarar verebildiği için müdahale edilmesi ve yok edilmesi gerekir.
Bezelye bitkilerinin boyu yaklaşık 25 – 30 cm kadar olduğunda çapalama işlemi yapılır. Bu da yaklaşık 20 gün sonraya denk gelir. İkinci çapalamada bitki köklerini doldurmayı unutmayın!