Bezelye Ne Zaman, Nasıl Hasat Edilir? Bezelyenin Hasat Dönemi Geldiğini Nasıl Anlarız?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 14:18

Bezelye Ne Zaman, Nasıl Hasat Edilir? Bezelyenin Hasat Dönemi Geldiğini Nasıl Anlarız?

Bezelye Ne Zaman, Nasıl Hasat Edilir? Bezelyenin Hasat Dönemi Geldiğini Nasıl Anlarız?
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2021 - 9:13

808 views

Bezelyenin hasat zamanı ekim dönemine göre değişebilir. İlkbaharda ekilen bezelyeler için hasat zamanı ekimden yaklaşık 12 – 16 hafta sonraya denk gelir. Bu durum sonbaharda ekilen bezelyeler için farklıdır. Sonbaharda ektiğiniz bezelyelerinizin hasat zamanı daha uzun bir süre sonra yapabilirsiniz. Sonbaharda ekilen bezelyenin hasat edilmesi için, ekimden yaklaşık 32 haftanın geçmesi gerekmektedir.

Bezelyede Hasat İşlemi

Bezelye ekilen arazinin büyüklüğüne göre hasat yöntemi değişir. Ticari amaçlı yetiştirilen bezelyeler makine yardımı ile toplanırken daha küçük işletmelerde hasat elle yapılır. Hasat zamanı gelen bezelyeler , biçilerek ya da sökülerek hasat edilir ve işlenmek üzere işletmelere gönderilir. Fabrikalara getirilen bezelyelerin dane kısımları ayıklanmaya başlanır.

Bezelyenin 2 – 3 Gün İçerisinde Hasat Edilmesi Gerekir

Hasat edilecek olgunluğa erişen bezelyelerin en geç 2 -3 içerisinde hasat edilmesi önerilir. Dalında fazladan bekletilen bezelye daneleri çok hızlı geliştiği için boyut olarak standartın üzerine çıkabilir. Boyutu büyüyen, tazeliğini kaybeden bezelyelerin pazarlaması da zorlaşabilir. Dolayısıyla hasatta geç kalmamanız gerekir.


Danelerin fazla gelişimi, zamanla unlu bir görüntü almasına neden olur. Bezelye konserve yapımında kullanılan bir sebze olduğu için unlu daneler konserve yapımını engelleyebilir. Unlu daneler konserve yapımı için uygun değildir.


Hava sıcaklığının yüksek olması danelerin kolayca büyümesine sebep olduğu için özellikle konservelik bezelyeler için hasatın hemen yapılması tavsiye edilir.

Bezelyenin Hasat Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarız?

Tendrometre yardımıyla bezelyenin hasat zamanının geldiği anlaşılabilir. Tendrometre bezelyenin danelerinin uygunluğunu tespit eder ve hasat yapılıp yapılamayacağının kararını verir. Tendrometre değeri 90 – 95’i gösteriyorsa bezelyenin hasat zamanı gelmiş demektir.


Hasat zamanı gelen bezelyenin çok geçmeden hasat gelmesi gerekir. Hasat kararı verildikten sonra 3 gün içerisinde bezelyenin hasat edilmesi tavsiye edilir.
Hasat için en ideal yöntem elle hasat yöntemidir. Elle hasat, makine ile hasat işlemine göre bitkiye daha az zarar verir. Dolayısıyla elle yapılan hasatın verimi ve kalitesi daha yükse olacaktır. 3 – 4 gün arayla hasat işlemini tekrarlayabilirsiniz.