Üretim öncesi her ürün için toprak hazırlığı yapılarak toprak ekime hazır hale getirilir. Bu durum bezelye bitkisi için de geçerlidir. Bezelye ekimi gerçekleşmeden önce toprak iyice hazırlanmalı ve ekime hazır hale getirilmelidir. Bezelye tohumu üzerinden üretilen ve doğrudan toprağa ekilir.
Bezelye toprak hazırlığı yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Toprak nasıl hazırlanmalıdır? Toprağa hangi işlemler uygulanır? Toprak ne zaman işlenmeye başlanmalıdır? Toprağı sürerken hangi toprak makinesi kullanılmalıdır? Bu ve benzeri sorular çiftçilerimizin sıkça sorduğu ve cevap aradığı sorulardan birkaçıdır.
Bezelye Farklı Dönemlerde Üretilebilen Bir Bitkidir
Ülkemiz farklı iklimsel özelliklerin görüldüğü bir ülkedir. Bu nedenle bezelye üretiminin sabit bir dönemi yoktur. Bölgelerin iklim uygunluğuna göre farklı mevsimlerde bezelye yetiştiriciliği yapılabilir. Bu durum toprağın işleneceği dönemleri de etkiler.
İlkbaharda üretime başlanacaksa toprak hazırlığının sonbaharda yapılması önerilir. Bezelye yetiştirilecek toprak sonbaharda bir iki defa sürülür. Sürme işlemi sonrasında toprağın havalanması sağlanır. Toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizmalar faaliyetlerine daha hızlı bir şekilde devam edebilir. Ayrıca toprakta oluşan katmanlar kırılır ve toprak yumuşatılır. Sürümde ideal olan toprak derinliği 20 – 25 cm derinlikte olmalıdır.
Ekim Öncesi Toprağa Gübre Desteği Verilmesine Gerek Yoktur
Bazı ürünler için toprak hazırlığı yapılırken özellikle ekim önce toprak sürülürken aynı zamanda gübreleme işlemi de yapılarak, gübre toprağa karıştırılır. Toprağın eksiklik duyduğu besin ihtiyacı gübreleme ile giderilmeye çalışır. Ekim öncesi gübrelemenin hem toprak hem de bitki üzerinde verimli ve besleyici etkisi bulunur.
Ancak bezelye için ekim öncesi gübre desteğinin verilmesine gerek yoktur. Bir önceki dönemde yapılan gübreleme işlemi, bezelye için yeterlidir. Üreticilerimize tavsiyemiz bezelye üretirken fazla gübreleme uygulamalarından kaçınmalılar.
Bezelye Çeşidine Göre Toprak Hazırlanmalı!
Bezelye, farklı türleri bulunan bir bitkidir. Bu nedenle ekim öncesi sıralar arasındaki mesafe, ekilecek bezelye çeşidine göre belirlenmelidir. Sıralar ve çukurlar arası mesafenin bezelye çeşidine uygun olarak ayarlanması gerekir. Birbirine yakın olan sıraların bezelyelerinin veriminde ve iç dolgunluğunda düşüş olabilir.