Üretim sürecini etkileyen en önemli faktörlerden biri ürünün ekim zamanıdır. Ancak ekim işlemi yapılmadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Bu hazırlıklardan biri, biber ekilecek arazinin hazırlanmasıdır. Toprağı havalandırma işlemi tarımsal üretimde verimliliği etkileyen bir faktördür. Bu nedenle ekim işlemi yapılmadan önce toprağın sürülmesi, inceltilmesi ve karıkların çekilmesi gerekmektedir.
Biber bitkisi, kök uzunluğu olarak derinlere kadar uzanabilen bir bitkidir. Bu nedenle toprakta ilerlerken toprağın işlenmiş olmasının faydası vardır.
Biber ekeceğiniz arazinin toprak cinsinin tınlı ve tınlı- kumlu toprak tipi olması tavsiye edilmektedir. Çünkü bu toprak yapısı bünyesinde suyu fazla muhafaza edemez. Biber üretiminde özellikle su tutmayan toprakların tercih edilmesi üretim sürecinin verimli geçmesine katkı sağlar. Ayrıca toprağın ısı değerinin yüksek olması, biber tohumunun gelişimini olumlu yönde etkiler.
Üreticiler, biber tohumunu iki şekilde yetiştirir. İlk ekim işlemi, toprak sıcaklığı ve toprağın hazır olması durumda biber tohumları direkt olarak toprağa ekilir ve çimlenme süreci toprak içerisinde gerçekleşir. Çimlenme süreci, biberin cinsine, tohumun kalitesine, hava koşullarına ve toprağın yapısına göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak çimlenme sürecinin 10 ila 20 gün arasında değiştiği söylenmektedir.
Diğer bir yetiştirme şekli olan torf, perlit ve vermikulit gibi araçlar kullanılarak tohumlar bu materyallerin içerisinde çimlendirilip belli bir büyüme elde edilince toprakla buluşturulur. Biber fidesi genel olarak 6 – 7 yapraklı bir yapıya kavuştuğunda dikim için hazır olduğu anlamına gelir. Ayrıca bu yöntem, açık araziye tohum ekilmesi işleminden daha avantajlı bir işlemdir.
Özellikle tohum kaybının yaşanmaması açısından hazır fidecilik işlemi tavsiye edilen bir yöntemdir. Kutularda yetiştirilen fideler arasında gelişme açısından zamanlama da senkronize bir şekilde ilerler.
Biber tohumu için önerilen aylar genellikle ilkbahar mevsimi, sonbahar mevsimi ve yaz aylarıdır. Sonbahar için üretim yapılacaksa 10 temmuz – 10 eylül arası ekim yapılmalıdır. İlkbahar için ise 15 kasım- 30 aralık ekim gerçekleştirilir. Biber tohumu dikilecek çukurun derinliği, 1 – 0,5 cm arası olmalıdır. Çukurlar arasındaki mesafe için ise 30 -40 cmlik mesafe önerilmektedir. Aynı durum biber fidesi dikecek üreticilerimiz için de önerilmektedir.