Biber, sıcak ve ılımlı havaları seven bir bitkidir. Ancak üretimi yapılırken toprağın nem oranı önemli bir yere sahiptir. Özellikle su doygunluğu yüksek olan topraklar çimlenme sürecini olumsuz şekilde etkiler ve çimlenme verimli bir şekilde gerçekleşemez. Bu nedenle biber yetiştiriciliği yaparken hava koşulları ve toprak türü üretim sürecini doğrudan olarak etkileyen etkenlerdendir.
Bu nedenle biber yetiştirilecek bölgenin sıcaklık değerlerinin mevsim normalinde olması gerekir. Yağış durumu, biber bitkisini olumsuz yönde etkilemez. Yağıştan olumsuz şekilde etkilenmesini sağlayan faktör toprağın yapısıdır. Eğer toprak suyu muhafaza edebilen bir yapıya sahipse bu durum biber bitkisinin olumsuz şekilde etkilenmesine yol açabilir. Bu nedenle özellikle tınlı toprak yapısının biber yetiştiriciliğinde tercih edilmesi önerilmektedir. Tınlı toprak yapısı, genellikle taşlı, kumlu ve killi toprakların karışımı şekilde ifade edilebilir. Bu tür topraklar suyu bünyelerinde fazla tutamaz. Bu durum biber bitkisinin daha verimli ve sağlıklı bir şekilde büyümesine imkan tanır.
Ancak bu durum, biberin neme ihtiyacı yok gibi algılanmamalıdır. Aksine biber bitkisi, bol sulama isteyen ve suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu durumda hem topraktan hem de havadan nem ihtiyacını gidermeye çalışır. Yeterli doygunluğa ulaştığında ise biber kökü gelişimi hızlanır ve daha geniş çevreye yayılmaya başlar.
Nemin yetersiz olması durumdan biber bitkisi kolaylıkla etkilenir. Nem oranının azalması, bitkinin büyümesini yavaşlatır, biberin gövde kısmı kuruyarak odunlaşmaya başlar ki bu durum kolaylıkla kırılmasına sebep olur. Ayrıca bitkinin yanı sıra meyvelerin boyutunda küçülmeler, gelişim hızında yavaşlama meydana gelir. Mevcut olan çiçeklerde dökülmeler yaşanır ve verim azalmaya başlar.
Peki biber yetiştiriciliğinde sulama uygulaması ne zaman yapılmalı ve ne kadar uygulanmalıdır?
İlk sulama işlemi, dikme işlemi gerçekleştikten 15 gün sonra yapılır. İkinci sulama işlemi ise bitki meyve vermeye başlayana kadar bekletilir. Bitki meyve vermeye başlayınca haftada bir sulama işlemi tekrarlanabilir. Özellikle sulama işlemi ile gübreleme işleminin senkronize olmasını sağlarsanız verimi yükseltmiş olursunuz. Sulama işleminden önce gübre uygulayın ve su ile toprağa kolaylıkla karışmasını sağlayın.