Zihinlerimizin çalışması için, her gün yememiz gereken en önemli besin maddelerinden biridir. Beyinsel fonksiyonların düzenli çalışmasını destekleyen, beyin temelli hastalıkların oluşmasını engelleyen bir besin maddesi olduğu için tüketilmesi son derece önemlidir. Özellikle çocukların ve yaşlıların ceviz tüketimine ağırlık vermek gelişir. Çocukların beyinsel gelişimine katkı sağlar.
İnsan hayatında bu denli bir öneme sahip olduğu için ceviz üretiminin yapılması gerekli ve önemli bir konudur. Verimli bir şekilde ceviz üretimi yapılabilmesi için uygun şartları sağlayan bir ceviz bahçesinin kurulması gerekiyor. Ceviz bahçesinin hazırlanması kadar devamının getirilmesi de önemli ve meşakkatli bir iştir.
Bakım uygulamaları ile ceviz ağacının bakımları yapılır. Ceviz ağacına yapılan bakım işlemlerini sayacak olursak ilk olarak, budamadır. Budamanın yanı sıra sulama, gübreleme, yabancı otlarla mücadele, toprağın işlenmesi gibi işlemler bakım uygulamaları olarak değerlendirilebilir.
Sulama Uygulaması
Ceviz bahçesini sularken farklı sulama yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Ancak en yaygın olan sulama yöntemleri, karık, salma ve damlama sulama yöntemleri olarak ifade edilebilir. Ceviz bahçesi özellikle yaz aylarının sıcak geçtiği yaz aylarında (haziran-temmuz-ağustos) yapılmalıdır.
Sulanan cevizlerin verimi ve kalitesi daha yüksek olacağı için sulama işlemi, ceviz bahçesi için önemli bir bakım uygulamasıdır.
Toprağın İşlenmesi
Ceviz bahçesinin toprağının işlenmesi, bakım uygulamalarından biri olarak sayılabilir. Toprağın işlenmesi, bir yıldan en az 2 sefer olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu işlem toprağın havalanmasına yardımcı olur. Toprağın nem değerinin dengelenmesini sağlar. Ayrıca yabancı otlarla mücadele edilmesinde de önemli bir etkiye sahiptir.
Toprağın sürülmesi, ilkbaharda ve sonbaharda olmalıdır. Sonbaharda yapılan sürme işlemi derin, ilkbaharda yapılan sürme işlemi ise daha yüzeysel yapılmalıdır.
Budama İşlemi
Budama işlemi, ağaçlı meyvelerde yapılması gereken bakım ürünlerinden biridir. Budama işlemi, sanılanın aksine verimi azaltmaz. Daha verimli bir üretim sürecinin geçmesine yardımcı olur. Ceviz ağacında budama işlemi iki amaç için yapılır. Bu amaçlar, şekil ve ürün budaması olarak ifade edilebilir.
Budama işlemi için en uygun zaman, ilkbaharda görülen geç donlar yaşandıktan sonra yapılmalıdır. Bu sayede, ceviz ağacının budanan kısımları dondan etkilenmez.