Ülkemizde üretilen meyveler arasında ceviz de yerini alır. Ceviz üretimi, devlet tarafından teşvik edile ve üretimine son zamanlarda oldukça yoğunlaşılan bir meyvedir. Her iklime kolayca uyum sağlayabilen bir bitki türü olduğu için genel olarak ülkemizin büyük bir bölümünde ceviz üretimi yapılıyor. Ancak üretilen ceviz üretimi, ülke tüketimi için yeterli değildir. Ceviz üretiminde dünya genelinde 4. Sırada olmamıza rağmen yine de ithal ederek ceviz ihtiyacımızı karşılıyoruz.
Bu durum şu anlama da gelebilir. Yapılan ceviz üretimi verimli bir şekilde yapılamadığı için miktar olarak yeterince üretilemiyor. Bu durum cevizin ithal edilmesine sebep oluyor.
Ülkemizde Ceviz Üretimi Hangi Bölge İçerisinde Yoğun?
Ceviz ülkemizde farklı bölgelerde üretimi yapılan bir bitkidir. Özellikle Ege, güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Kuzey bölgelerinde ceviz üretimi yapılıyor. Ceviz üretimi, ülkemizde uzun yıllar boyunca yapılan tarımsal bir uygulamadır. Ceviz üretiminin hala devam etmesini sebebi ise hem iklimsel uygunluk hem de yüksek geliri olan bir besin olmasından kaynaklanıyor.
Ceviz üretimi denince akla ilk gelen iller ise Bursa ve Kahramanmaraş’tır. Sıcaklık ortalamalarının çok fazla değişmediği bölgelerde ceviz üretimi yapmak için uygundur
Ceviz yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır?
Cevizle ilgili genel olarak söyleyebileceğimiz ilk şey, uyumlu bir meyve olmasıdır. İklim olarak çok fazla seçiciliği yoktur. Ancak sıcaklık değerlerinin çok fazla oynadığı bölgeler ceviz üretimi için uygun olmayabilir. Yüksek ve düşük sıcaklık değerleri ceviz verimini düşürür, kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Ülkemizde ceviz üretilen iller bakıldığımda bu durumun etkili olduğu söylenebilir. Sıcaklığın çok fazla olduğu veya sıcaklık değerlerinin çok fazla düştüğü bölgelerde ceviz yetiştiriciliği verimli bir şekilde yapılamaz.
Sıcaklık değerlerinin -25 ile 38 derece arasında değiştiği bölgelerde ceviz yetiştiriciliği yapılabilir. – 25 dereceye kadar dayanıklı olan ceviz ağacı, daha fazla soğuyan havalarda zarar görür. Bunun yanı sıra yüksek sıcaklık değerleri, yine ceviz meyvelerinin kaliteli olmasını engeller. Meyvelerin üzerinde lekeler meydana gelir.
Toprak olarak, pH değeri 6.5 ile 7.5 değerleri arasında olan topraklarda ceviz üretimi yapılması mümkündür. Toprak içerisinde derinlere inebilen bir kök yapısı olduğu için fazla suyu sevmez. Su ihtiyacını yer altı sularından giderebilir.