Ceviz Hastalıkları Nelerdir? Ceviz Hasatı Nasıl Yapılmalı?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 10:51

Ceviz Hastalıkları Nelerdir? Ceviz Hasatı Nasıl Yapılmalı?

Ceviz Hastalıkları Nelerdir? Ceviz Hasatı Nasıl Yapılmalı?
Son Güncelleme :

21 Ağustos 2021 - 14:06

341 views

Ceviz yetiştiriciliğinde ceviz dikimi kadar iyi bir hasat yapmak da nemlidir demek mümkün. Aynı zamanda ceviz fidelerini çeşitli hastalıklara dikkat ederek yetiştirmek cevizden daha fazla verim alınmasını sağlamaya yardımcı olabiliyor. İyi bir ceviz dikimi ve iyi bir bakım yanında ceviz hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak ve zamanında hasat yapmak toprak verimliliği için de önemli noktalardan biri olarak söylenilebilir.

Ceviz Hastalıkları ve Zararlıları Nelerdir?

Tarımsal üretim sürecini olumsuz yönde etkileyen, verimi düşüren faktörlerden biri olarak hastalıklar ve zararlıların varlığının olduğunu söyleyebiliriz. Hastalıklar ve zararlılar bitkiye farklı yerlerinden zarar verir ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine engel olur. Hastalıklara ve zararlılara karşı mücadele edilmemesi durumunda bitki gelişemez.

Her bitkinin maruz kaldığı hastalık ve zararlılar farklı farklıdır. Bu nedenle bir ürün aldığınız pestisiti diğer bir bitkiye kullanmanız doğru değildir. Bu nedenle hastalıklar ve zararlılara karşı pestisit ( tarım ilacı) kullanacaksanız alanında uzman kişilere sormanızı tavsiye edebiliriz.

Cevize Zarar Veren Hastalıklar:

Cevize zarar veren hastalıklar; Armillaria kök çürüklüğü, kök boğazı, ceviz yanıklığı, ceviz antraknozu hastalığı olarak sıralanabilir.

  Armillaria Kök Çürüklüğü

Armillaria kök çürüklüğü diğer bir adı ile mantar kök çürüklüğü, kökte bulunan funguslardan dolayı oluşan hastalık türüdür. Funguslar yerleştikleri ceviz köklerini, kök boğazlarını hasta eder, bitkinin enfeksiyon kapmasına yardımcı olur. Kök kısmı hastalanmaya başlayan ceviz fidesi solmaya başlar. Funguslar, mantarların diğer bir adıdır. Fidanın kök kısmında çürüme meydana gelmesi, fidanın gelişimini engeller. Ceviz ağacı ölümlerinin oluşmasına sebep olur.

Kökte mantar oluşmasına karşın, dikim öncesi önlem alınmalıdır. Tohum yöntemi ile dikim olduysa eğer tohumlar hastalıklara ve zararlılara karşı ilaçlanarak toprağa ekilmelidir. Armillaria kök çürüğüne müdahale edilmediği durumda yetiştin bir ağaç bile ölebilir.

 Kök Boğazı

Ceviz ağacında görünen hastalıklardan bir diğeri de kök boğazı hastalığıdır. Kök boğazı hastalığı, kökün boğaz kısmında tümör oluşturur. Bu tümör diğer kök kısımlara da yayılarak tüm kökü etkiler. Tümör bulunan kök kısımlarının merkezi ölür. Oluşan bu boşluğa mantarlar yerleşir ve kökün enfeksiyon kapmasına neden olur.

Ceviz Yanıklığı

Ceviz yanıklığı, bakteri hastalığı olarak da bilinir. Ceviz yanıklığı, yağmurlar yardımı ile yayılır ve cevize zarar vermeye devam eder. Genellikle ceviz yapraklarında görülür ve yapraklar üzerinde kahverengi ve siyah lekelerin oluşmasına neden olur.

Cevize Zarar Veren Zararlılar

Cevize zarar veren zararlılar, elma içkurdu, ceviz yeşil kabuk sineği, yaprak bitleri, Avrupa kırmızı örümceği, iki noktalı kırmızı örümcek, kabuklubit ve koşniller olarak sayılabilir.

Ceviz Hasatı Ne Zaman Yapılmalıdır? Hasat Zamanı Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Ceviz, fazla seçici olmayan,  ülkemizde geniş bir üretim alanı olan, sevilerek tüketilen bir meyvedir. Üretim alanının geniş olmasına rağmen, üretimdeki eksiklik cevizi ithal etmemize neden oluyor. Halbuki ceviz üretiminde dünya genelinde 4. sırada yer alıyoruz.

Cevize duyulan tüketim talebi, üretiminin eksikliğinden kaynaklı olarak ithal edilmesine sebep olabilir. Ancak şu var ki, ceviz tüketmeliyiz. Özellikle çocuklara mümkün oldukça her gün en az bir tane olacak şekilde ceviz yemesine dikkat etmeliyiz.

Ceviz Hasat Zamanı Geldiğini Nasıl Anlarız?

Cevizin hasat zamanını anlayabilmenin en kolay yolu, onu çevreleyen yeşil kabuğun çatlamasıyla anlayabiliriz. Ceviz meyvesini kaplayan yeşil kabuk ceviz belli bir olgunluğa geldiğinde yavaş yavaş çatlamaya başlar. Bu çatlama sonucunda kabuk solarak içerisinden cevizin çıkmasına yardımcı olur.

İyice açılan ve solan yeşil kabuklara sallanarak müdahale edilmesi ile cevizler ağaçtan yere düşer. Yeşil kabuğu çatlamayan cevizler daha olgunlaşmadığı için hasat edilmesi tavsiye edilmez. Ceviz kabuğunun çatlamaya başlaması hasat zamanının geldiğinin en belirgin özelliğidir.

Ceviz Nasıl Hasat Edilir?

Cevizin hasat zamanın geldiğini fark ettikten sonra hasat işleminin yapılması gerekir. Çatlamaya başlayan yeşil kabuklar hasat zamanının habercisidir. Çatlayana kabuklar belli bir süre sonra solmaya başlar. Cevizlerin ağaçtan düşebilmesi için bu gereklidir.

Ceviz hasat edilirken sallama yöntemi kullanılıyor. Dallar silkelendiğinde, olgunlaşan ve kabukları çatlayan cevizler yere düşer ve toplanır. Kabuğuyla birlikte düşen cevizler, kabuklarından çıkarılır. Hasat edilen cevizin serin ve hava alan bir yerde kurutulması gerekir.

Dikkat: hasat işlemi yapılırken, sadece dalların silkelenmesi ile hasat tamamlanmalıdır. Sopa, sırık gibi aletlerin kullanılması ceviz ağacına zarar verebilir ve dalların hasar almasına neden olabilir.

Hasat işlemi yapılmadan önce, ceviz bahçesinin 15 gün önceden sulanması tavsiye edilir. Bu sulama işlemi ile ceviz meyveleri olgunlaşmalarını daha hızlı tamamlar ve hasata hazır hale gelir.

Ceviz hasat işlemi tek seferde bitmez. Ceviz tanelerinin olgunlaşma süreleri değişebilir. Bu nedenle birkaç sefer hasat işlemi tekrarlanabilir. Cevizi hasat ederken elinize eldiven takmanızı öneririz. Çünkü boyası elinize karartabilir.