Kurşuni küf hastalığı çilek bitkisinde sıklıkla görülen hastalık türlerinden biridir denilebilir. Peki, kurşuni küf hastalığı nasıl oluşur? Kurşuni küf hastalığı ile nasıl mücadele edilir? Kurşuni küf hastalığı nedir? Kurşuni küf hastalığına karşı nasıl önem alınmalı?
Çilekte görülen bu hastalık türü pek çok yetiştirici arasında araştırılan, merak edilen ve engellenmek isteyen hastalıklardan biri olarak görülüyor.
Bu hastalık genellikle çilek meyvesinin üzerinde veya yapraklarda görülen bir hastalık olduğu gibi saplarda da meydana gelebiliyor demek mümkün. Bu hastalığa sahip çilek türünde aniden dolama meydana gelir demek mümkün. Çilekte kurşuni küf hastalığı aynı zamanda çilek yanığı olarak da anılan bir hastalık türü olarak anılıyor.
Çilek Küfü Hastalığı Neden Oluşur?
Çilek kurşuni küf hastalığının oluşması genel olarak fazla nemli ve fazla yağışlı bilgelerde görülür diyebiliriz. İlk başta bitki üzerinde küçük kahverengi lekeler halinde görülebilen bir hastalık çeşidi olan bu hastalık türüne karsı dikkatli davranılmazsa hastalık hızla ilerleyerek meyvenin ölümüne neden olabilir. Çilek yapraklarında bu hastalık türüne nadir olarak rastlanılır diyebiliriz fakat çilek türünde çiçeklerde ve yaprak saplarında bu hastalık daha sık bir şekilde kendini gösterebilir. Özellikle küf oluşmasına uygun dönemlerde sıklıkla kontrol yapılması gereken hastalıklardan biridir diyebiliriz. Bitkinin toprağa veya herhangi bir organik materyale değmesi sonucunda oluşabilen bir hastalık çeşidi olan bu hastalık özellikle eğer çiçek meyvesi toprak ile temas ederse oluşma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu biliniyor. Bu neden ile yetiştirme sırasında dikkatli davranılması ve geliştikçe toprağa doğru sarkan çilek meyvesinin toprak ile temasının önüne geçilmesi oldukça önemli olan çilek bakımının birkaç belirli bakım püf noktasından biri olduğu söylenilebilir.
Çilek Küfü Hastalığı Nasıl Engellenir? Kimyasal ilaçlama yöntemleri kullanılabilir. Bunun dışında dikim yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Çukur topraklar dikim için tercih edilmemelidir diyebiliriz. Aşırı gübrelemeden kaçınılabilir. Hastalığa sahip olan bitkiler tarla içerisinden uzaklaştırılabilir. Fide türü seçimi yaparken dayanıklı fide türlerinden seçim yapılabilir. Yabancı otların tarla içerisinden düzenli bir şekilde uzaklaştırılması bu hastalığın önlenmesinde etkili olabilir.