İhracatta da önemli bir yere sahip olan ve sağlık açısından pek çok faydası bulunan çileğin yetiştirilmesi verimli bir meyve alımı açısından oldukça önemlidir çilek yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konulardan bile özellikle tarlalarda yetişen çilek türlerinde görülen farklı hastalık türleridir diyebiliriz.
Çilek yetiştirilirken karşılaşılabilecek ve sık görülen hastalıkları hangileridir? Çilekte oluşan hastalıkları için nasıl önem alınmalıdır? Çilekte oluşan hastalık tedavisi nasıl yapılır? Soruları sıklıkla sorulan sorular arasında yer alıyor. Çünkü büyük bir emek verilerek ekilen ve yetiştirimi sağlanan çilekler üzerinde gerekli, önemler alınmadığında hastalıklar çileklerin gelinmesini durdurulabiliyor ve meyve vermesini engelleyebiliyor diyebiliriz.
Peki, Çilekte En çok Rastlanan Hastalıklar Hangisidir?
Toprak kökenli olan hastalıklara çilekte rastlanabilir. Kurşuni küf hastalığı, küllenme, yaprak lekesi, antraknoz hastalıkları çilek üzerinde en çok görülen hastalıklara örnek olarak verilebilir.
Çilek fidesi seçerken sertifikalı fidelerden seçmek toprak düzenini doğru oluşturmak çilek yetiştirmek için oldukça önemlidir. Doğru bir gübreleme yapmak gerektiğini söyleyebiliriz. Çilek meyvesinin yeterli bir biçimde mineral alması gerekir. Toprak için gerekli vitaminleri karşılamak, doğru dikim zamanında çilek iklimini gerçekleştirmek, hastalıklı dallar fark edildiğinde tedaviye başlamadan önce bu dalların düzgün bir biçimde seçilerek imha edilmesine dikkat edilmelidir. Hastalığın diğer bitkilere bulaşmasını engellemek, Sulama sistemi olarak daha çok damla sulama yöntemleri arasından seçenek fazla sulama ve fazla gübreleme yöntemlerinden kaçınmak gerektiği söylenilebilir.
Çilek fidanlarının depolanma süresinin maksimum 8 ila 9 ay arasında tutmak uzun depolamadan kaçınmak bu hastalıkların oluşumunu engelleyebilecek doğal önlemler olabilir.
Çilekte oluşan yaprak ve meyve hastalıkları ile mücadele sırasında ize çeşitli ilaçlar tercih edilebilir demek mümkün uygun olan ilaçlamayı yapabilmek için uzman bir kişi yardımı ile çilekte oluşan hastalığı tespit ederek gerekli ilaç ve çilek beslenmesini arttırmak için gerekli olan vitaminleri bitkiye sağlayabilirsiniz demek mümkün. Topraksız tarımda görülme oranı çok daha az olan bu hastalık türleri hem toprak yanlışlığından hem de çeşitli böceklerden oluşabiliyor, en kısa sürede çilek üzerindeki hastalığı tespit ederek çözüme kavuşturmak oldukça önemli noktalar arasında yer alıyor diyebilmek mümkün.