Su doğal dengeyi korumak ve canlıların yaşamlarını dengelemek için ihtiyaç duyulan temel kaynaklardan biridir. Gelecek dönemlerde kuraklık sorununun yaşanacak olma olasılığının yüksek olarak belirtildiği bu süreçte, su kaynaklarının daha dikkatli kullanması gerekmektedir. Modern sulama sistemlerinin ortaya çıkması ile birlikte daha özenli ve pratik yöntemeler kendisini göstermeye başlamaktadır. Sulama sistemlerinin geliştirilmesinin bir diğer avantajlı tarafı da insan gücünden tasarruf etmeyi kolaylaştırmasıdır.
Tarımda Damla Sulama Sistemi Kullanımı
Damla sulama sistemi araziye borular döşenmesi yöntemi ile sistematik olarak damlama şeklinde bitkilerin sulanmasının amaçlandığı yeni dönem sulama yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde sulama süreleri belirli aralıklara göre ayarlama yapıldığı için kontrollü olarak sulama işlemi gerçekleştirilir. İnsan gücüne gereksinim de böylece ortadan kalkmaktadır. Tarımla uğraşanlar için en çok önem arz eden durumlardan birisi sulamadır hiç şüphesiniz. Suyu ihtiyaç olup olmadığının kontrol edilmesi, ihtiyaç duyulduğunda sulama işlemi gerçekleştirilmesi emek ve zaman konusunda büyük özveri gerektirir. Damla sulama ile buna büyük bir çözüm oluşturulmaktadır. Yeni geliştirilmiş sulama sistemlerinde olduğu gibi damla sulama yöntemlerinin de avantaj ve dezavantajları görülmektedir.
Damlama Sulama Sistemlerinin Avantajları
- Damlama sulama yönteminin birincil ve en önemli avantajı elbette su kaynaklarının tasarruflu kullanımının sağlanmasıdır.
- Bitkilerin yalnızca ihtiyaç duyduğu anlarda ve ihtiyaç duyduğu kadar su verilmesi sayesinde bitkilerin zarar görmesinin de önüne geçmek mümkün.
- Bitkilerin ihtiyacı kadar suyun aktarılması da bitkilerde doygunluk oranını yakaladığı için ideal gelişimi sağlar.
- Tüm bitkiler aynı oranda sulanacağı için her bitkinin yararlanmasına olanak sunar
- Yalnız ekili alanlara sulama yapılacağı için yabani otların oluşumunda azalmalar görülecektir. Bu da ek olarak otların temizlenmesi çalışmalarına olan gerekliliği ortadan kaldırır.
- Sulama çalışmasının kök kısımdan yapılacağı için yaprakları ıslanmaz ve bu da bitkilerin zarar görmesini önler.
Damla Sulama Sistemleri Dezavantajları
- Akıllı sulama sistemlerinde bir kuruluş süreci vardır. Toprak altından ya da üstünde sulama sistemlerinin kurulması başlangıç adımı için gereklidir. Bu da biraz maliyet gerektirir. Maliyet kısmı damla sulama sistemlerinin öncelikli dezavantajı olarak görülmektedir.
- Borular kullanıldığı için güneş ışınları ve zararlı canlılar tarafından boruların kullanım süreleri azalabilir.
- Su aktarımında filtre kullanılır. Bu filtre kullanımında doğru parçalar seçilmezse su aktarımında tıkanmalar meydana gelebilir.
Damla Sulama Sistemlerinin Maliyeti
Damla sulama sistemlerinde kullanılan yöntem borular aracılığı ile su kaynağından bitkilere ulaştırılacak bir yol oluşturmaktadır. Bu noktada kullanılan borulardan filtrelere kadar tüm parçaların materyal ve markalarının ne olduğu önemlidir. Ve fiyatları da bu detaylar etkilemektedir. Ayrıca sistemin kurulacağı tarla ve arazinin özellikleri de fiyat üzerinde etkilidir. Arazinin ölçüleri, engebesi otomasyon sistemine yer verilecek olması ya da olmaması da sulama sistemlerinde fiyatı etkileyen faktörlerdir.