Ülkemizde tarımla uğraşan üreticimizin, üretim süreci esnasında aldığı zararı karşılamak için devlet tarafından üreticimize bazı destek yardımları yapılmaktadır. Bu desteklerden biri de sera sigortasıdır. Devlet destekli sera sigortası, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun 12’nci maddesi gereğince uygulanan karara göre maddi zarara uğrayan üreticiler için devlet destekli sera sigortası verilmektedir. Ancak bunun için kararda belirtilen risk durumlarının yaşanması gerekiyor. Yaşanan risk durumları kayıt altına alınarak değerlendirilir. Daha sonra değerlendirme sonucuna sigortalanmaya uygun görülen seralar temin altına alınır.
Üretim süreci özellikle son dönmelerde belli risk durumlarını yoğun bir şekilde içerisinde barındırmaya başladı. Doğal sebeplerden dolayı meydana gelen risk durumları üretim oranını tehdit ederken, aynı zamanda üreticimizi de mağdur ediyor. Çünkü üretim süreci emeğin yanı sıra maddi giderin de fazla olduğu bir süreçtir. Üretim sürecini sera temelli ele aldığımızda ise, toprağın işlenmesi, iskeletinin oluşturulması ve sera örtüsü; olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklı ve kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde örtü yırtılır, iskelet çöker. Dolayısıyla üretim süreci olumsuz etkilenir. Bunun yanı sıra üretim sürecini etkileyen doğal risk durumları üreticilerin devlet destekli sera sigortasından yararlanmasına olanak tanır.
Teminat kapsamında olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Deprem ve yanardağ püskürmesi
- Dolu
- Fırtına
- Heyelan
- Hortum
- Kar ve dolu ağırlığı
- Sel ve su baskını
- Taşıt çarpması
- Yangın
- Enkaz kaldırma masrafı
Devlet Destekli Sera Sigortası Başvuru Kabulü İçin Ne Gerekir?
Zarara uğrayan kişinin Örtü Altı Kayıt Sistemi’nde bulunan bilgilerin doğruluğunu gerçekledikten sonra poliçe hazırlanır. Daha sonra ifade edilen risk durumu ile sistemde yer alan risk durumları karşılaştırılır. Uyumsuzluk var ise bilgiler güncellenerek poliçe tekrar hazırlanır. Sonraki aşamada görevliler tarafından incelemeler gerçekleştirilir. İnceleme sonucuna göre sigortalamaya uygun görülen riskler için teminat verilirken, uygun olmayan yerler için sigorta teminatı verilmez. Seraların yanı sıra saksılı süs bitkisi yetiştiricileri risk incelemesi kontrollerinden geçenler sigorta teminatından yararlanabilirler.
Sigortanın bedeli bazı faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin seranın içerisinde yetiştirilen ürünün türüne, sigorta süresine, ekim döneminin sayısına göre, ürünün üretim sonu değerine göre gibi faktörler sigorta bedelini etkiler. Ayrıca sera yapımında kullanılan malzemeler de (iskelet, örtü vs.) yine sigorta bedelinin belirleyici unsurlarındandır.
Son olarak üretim sürecini doğrudan etkileyen gübreleme, ilaçlama, havalandırma, ısıtma gibi seranın donanım malzemeleri de yine sigorta bedeli üzerinde etkilidir.
Sera sigortasının süreci başlangıç saat ve tarihi temel alınarak oluşturulur. Örtü, iskelet gibi teknik donanımı etkileyen unsurlar için oluşturulan poliçede bulunan başlama ve bitiş tarihi asıl olarak kabul edilir. Poliçedeki başlangıç tarihi ve saati kaçsa bitiş tarihi ve saattedir. Serada yer alan ürünler için ise sigorta başlangıcı, fidelerin dikimi ile başlar Hasadı ile son bulur.
Hasar Ödeneği Ne Zaman Ödenir?
Hasar kaydında bulunan üreticinin hasar tespit süreci olumlu sonuçlanmış ise 30 gün içerisinde hasar ödeneği sigorta sahibine ödenir. Hasar ödeme anlaşmalı banka üzerinden sigortalı adına yatırılır. Yanlış ya da eksik bilgilendirme yapılmışsa sigortalı adına sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Ancak şu noktaya dikkat etmeniz gerekir. Sigorta kapsamında bulunan sera malzemeleri ve sera içerisindeki ürünlerin uğradığı hasar, teminat başlangıcından önce ise tazminat talebiniz geçersiz sayılır ve reddedilir. Ayrıca hasar ödeneği için kasti olarak seraya ya da sera içerisindeki ürüne zarar verilmesi durumunda sözleşmenin sağladı haklardan yararlanamazsınız. Yukarıda belirtilen risklerin gerçekleşerek üreticinin hasar yaşaması durumunda sözleşme gereği yükümlü olduğu konuları yerine getirmemesi sonucu zararda artış meydana gelirse ödenecek tazminat içerisinde sayılmaz.