Tarımsal üretim uygulamaları, gelişen teknolojiye bağlı olarak var olan tarım uygulamalarına her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Dikey tarım hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Alternatif olarak dikey tarım uygulamasını düşünür müsünüz? Peki yağın olan tarım uygulamalarından farkı ne? Normal yollarla üretilen tarım uygulamasından elde edilen verim ile dikey tarım yönteminden ele edilen ürün verimi aynı mı? Tüm bu soruların cevabı yazımızda karşılığını bulacak. Fikir olarak ilk 1999 yılında ortaya atılan dikey tarım uygulaması 2009 yılında ilk defa pilot uygulama ile hayata geçirilmiştir. Birleşik Krallık’ta bulunan Paignton Hayvanat Bahçesi’nin çevresine kurulmasıyla oluşturulmuştur.
Dikey tarım uygulaması, üretim yapılacak katmanların dikey şekilde yerleştirilmesiyle gerçekleşen tarım uygulamasıdır. Topraksız tarımın yapılmak istendiği durumlara dikey tarım uygulaması en ideal yöntemdir. Dikey tarım yöntemi ile yüksek verimli ve kaliteli ürün elde edilmesi amaçlanmıştır. Topraksız tarım uygulamalarından olan, hidroponik, aquaponik ve aeroponik tarım uygulamaları, dikey tarım yöntemi için idealdir. Dikey tarım uygulaması ile mahsul miktarı normal tarım uygulamalarına göre yüksek orandadır. Daha az arazi ile daha fazla verim ancak dikey tarım uygulaması ile mevcuttur. Dikey tarım, aynı zamanda üreticinin ürün üzerine hakimiyetini kolaylaştıran bir yöntemdir. Ayrıca olumsuz hava koşullarından en az hasarla atlatılmasını sağlayabilecek bir yöntemdir.
Dikey tarım teknikleri; suda bitki yetiştirme, aquaponik, aeroponik ve kontrollü çevrede tarım olarak 4 farklı şekilde gerçekleştirilir. Suda bitki yetiştirme yöntemi ile topraksız tarım olarak adlandırılan hidroponik tarım yöntemi aynı şeydir. Aquaponik yöntemi, su ürünleri yetiştiriciliğini kapsamaktadır. Aquaponik tarımda balık yetiştiriciliği yapılır. Aeroponik tarım yöntemi, topraksız tarım yöntemlerinden biridir. Bitkilerin üretimi sıvı bir çözeltinin bitkilere sislenmesiyle gerçekleşir. Dikey tarım türleri, bina esaslı dikey çiftlikler, nakliye konteynırından dikey çiftlikler ve derin çiftlikler olarak 3 şekildedir.
Dikey tarım yönteminin tarım uygulamalarına ve üretime sunduğu pekçok avantaj bulunmaktadır. Tarımsal verimlilik, dikey tarımın tarımsal uygulamaya sunduğu avantajlardan biridir. Bunun yanı sıra hava koşullarına direnç başka bir avantaj noktasıdır. Dikey tarım uygulamasının sunduğu bir diğer avantaj çevresel koruma alanındadır.