Enginar Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 12:58

Enginar Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Enginar Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Son Güncelleme :

18 Eylül 2021 - 14:47

350 views

Enginar bitkisi nasıl çoğaltılır? Enginar bitkisi çoğaltılırken hangi yöntemler kullanılır? Enginarı çoğaltma işlemi yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Bu ve benzeri sorular, üreticilerimiz tarafından araştırılan sorular arasındadır. Enginar yetiştiriciliği ülkemizde yapılan ve ekonomik gelir sağlanan tarımsal bir faaliyettir. Ülkemizde tarımsal alanda çeşitli üretimler yapılıyor. Bu çeşitliliğin temel sebebi iklimdir.

Türkiye’nin sahip olduğu iklimsel çeşitlilik, ülkemizde enginar üretiminin yapılmasını da sağlıyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde enginar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak genel olarak enginarın üretilme oranı düşüktür. Yoğun bir şekilde enginar üretimi ülkemizde yapılmıyor.

Enginar Bitkisini Çoğaltmak İsteyenler Nasıl Yapabilir?

Enginar bitkisi, ülkemizde özellikle vegetatif yollar çoğaltılan bir bitkidir. Tarımda vegetatif üretim, tohum kullanılmadan bitkiden alınan sürgünler sayesinde çoğaltılmasını mümkün kılar. Bu sayede enginar üretebilirsiniz.

Ancak enginar bitkisinin tohumla çoğaltılması da mümkündür. Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde enginar üretimi tohum ile yapılıyor. Ancak ülkemizde tercih edilen çoğaltma yöntemi vegetatif yöntemdir.

Enginar Dikimi Ne Zaman Yapılır?

Ülkemizde yetiştirilen enginar üretimi, yoğun bir şekilde gerçekleşmez. Ülke genelinde üretimi çok yaygın olan bir bitki değildir. Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılan enginar, üretenler için ekonomik gelir kapısı konumundadır.

Enginar üretimi yapılan yerlerde genellikle ağustos sonu eylül başı gibi enginar tarlaya dikilir. Enginar dik bir şekilde boyuna uzayan bitkidir. Bu nedenle enginar dikilecek arazide her bir enginar bitkisi için ayrılacak alan 1 m2 olacak şekilde hesaplanmalıdır. Bu durum dekar başına 1000 adet enginar bitkisi anlamına geliyor.

Dikimde Kullanılan Materyaller

Enginar bitkisi çoğaltılırken kullanılan materyaller, üç çeşit olarak gruplandırılabilir. İlk materyal olarak, yetişkin bitkiden alınan dip sürgünleri olduğu söylenebilir. Bu sürgünler, mart- nisan ayı gibi alınır. Alınan sürgünler parsellere dikilerek köklendirilir. Dikim için hazır olduğunda toprağa dikilir.

Diğer bir materyal ise, enginarın toprak kısmında bulunan gövdesinden alınır. Alınan gövdelerin üst kısımlarında 3 -5 adet gözler vardır. Gövde kısım köklendikten sonra toprağa ekilebilir.

Son materyal ise enginarın toprağa teğet kısmında bulunan dip sürgünler alınarak doğrudan üretim arazisine dikilir.