Enginar, çok senelik bir bitki türüdür ve papatyagiller familyasının bir üyesidir. Enginar meyve formatına dönüşmeden önce, açan çiçeklerinin rengi mavi ve mor renklerindedir. Enginar bitkisinin boyutu, 50 – 150 cm arasında değişebilir. Enginarın en fazla yetiştiği yerler, Güney Avrupa ve Akdeniz çevresidir.
Enginar Nasıl Bitkidir?
Enginar yapı itibariyle uzun, gövdesi dik bir bitkidir. Diğer bitki türlerine kıyasla daha dayanıklı ve kuvvetli bir sebzedir. Enginar yapraklarının sap kısmı yoktur. Doğrudan gövdeye bağlıdırlar. Yaprak boyutu geniştir, uzun ve oval şekildedir. Enginarın çiçek kısmı gövdenin en üst kısmında, yaprakların üzerinde yer alır. Enginarın meyve boyutu baş şeklinde oluşur.
Çiçek tablası olarak adlandırılan kısım oldukça etlidir.
Enginar Nasıl Yetiştirilir?
Dünyanın farklı bölgelerinde üretimi yapılan enginarın, ülkemizde de üretimi yapılmaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesi, enginar üretimi için önemli bir yere sahiptir. Avrupa’da enginar üretimi ile ön plana çıkan ülkeler, Fransa, İtalya ve İspanya’dır. Bu sayılan ülkelerde enginar üretimi, tohumla olacak şekilde geliştirilmiştir.
Ülkemizde enginar yetiştiriciliği vegetatif yöntemlerle üretilmektedir. Enginar bitkisi, genel olarak vegetatif yöntemlerle üretilmeye uygun bir bitkidir.
Vegetatif Yöntem Nedir?
Tarımda kullanılan bir üretim şekli olarak vegetatif üreme yöntemi, tohuma gerek duyulmadan bitkinin devamlılığını sağlayan bir yöntemdir. Eşeysiz üreme olarak isimlendirilen üreme yönteminin içerisinde yer alır. Tohum ihtiyacına gerek duymadan bitkinin çoğaltma işlemi yapılabilir.
Bitkinin genetik özelliklerinin zaman içerisinde değişme riskine karşı kullanılabilecek en ideal çoğalma yöntemidir. Ülkemizde enginar yetiştiriciliğinde kullanılan yetiştirme ve çoğalma yöntemidir.
Vegetatif yöntem, yüksek yapılı bitkilerde bitkinin vegetatif kısımlarından tekrar bitki elde etme işlemidir.
Enginar Hangi İllerde Yetiştirilir?
Ülkemizde üretilen enginar çeşitleri; Sakız ve Bayrampaşa olarak 2 gruba ayrılır. Enginar iklim olarak aşırı sıcakların ve aşırı soğukların hâkim olduğu bölgelerde üretilmek için uygun bir bitki değildir. Sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde enginar bitkisi, verimli ve sağlıklı bir gelişim gösteremez. Sıcaktan dolayı, bitki başlarında solmalar ya da gelişim geriliği görülebilir.
Enginar yetiştiriciliği ile ön plana çıkan iller, İzmir, İstanbul ve Bursa olarak söylenebilir.
Enginar Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Enginar yetiştiriciliğinde iklim ve toprak yapısı nasıl olmalıdır? Hangi iklim tipi enginar üretimi için uygundur. Enginar, toprak tipi konusunda seçici midir? Enginar üretilecek topağın pH değeri ne olmalıdır?
Enginar sebzesi, üretim açısından Akdeniz ve Ege Bölgelerinde üretimi yapılan bir bitkidir. Ülkemizde enginar yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılmaz. Ancak özellikle Ege bölgesinde bulunan illerde ekonomik bir gelir alternatifi olarak kullanılabilecek bir sebzedir.
Enginar Bitkisinin İklim İsteği Nasıldır?
İklim, bitkilerin yetişebilmesinin ilk koşulu olarak kabul edilebilir. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklık farklı farklıdır. Uygun iklim koşulu sağlanamayan bitkilerin büyümesi ve gelişmesi aksayabilir. Bu nedenle bir bölgede bitkinin yetişebilmesinin ilk koşulu iklimdir.
Enginar Bitkisinin İklim İsteği Nasıldır?
Ülkemizde enginar yetiştiriciliği sınırlı da olsa yapılmaktadır. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde enginar yetiştiriciliği yapılıyor. Bu bölgelerde yetiştirilmesinin ortak noktası şüphesiz iklimdir. Bu bölgelerin iklimsel özelliklerinden yola çıkarak enginarın yetişebilmesin için gerekli iklim tipini belirleyebiliriz.
Enginar, ılık iklim bitkisidir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalar enginar bitkisini olumsuz yönde etkiler. Soğuk havalar için, sıcaklık değerlerinin -5 derecenin altına indiği bölgelerde enginar bitkisi zarar görür, hatta donar. Bu nedenle sıcaklık değerlerinin düşük olduğu bölgelerde enginar yetiştiriciliği yapılmaz. Düşük sıcaklıklar, enginar tarafından fazla sevilmez.
Yüksek sıcaklık değerleri de enginarın çok fazla ihtiyaç duyduğu bir faktör değildir. Yüksek sıcaklar, enginarın baş oluşturmasına, başın gelişmesine engel olur. Ayrıca yüksek sıcakta yetişen enginarların tüketim zamanı da oldukça sınırlıdır. Bu nedenle yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklık değerlerinin görüldüğü bölgelerde enginar yetiştiriciliği yapılması uygun değildir.
Ilıman iklim özellikleri, enginar için en ideal iklimdir.
Enginar Bitkisinin Toprak İsteği Nasıldır?
Enginar bitkisinin toprak isteği nasıldır? Toprak konusunda seçici bir bitki midir? Hangi toprak yapısı enginar üretimi için uygundur?
Enginar, humus değeri yüksek, derin yapılı ve hafif kumlu topraklarda rahatça üretebileceğiniz bir bitkidir. Toprak açısından çok fazla bir seçiciliği yoktur. İyi drene edilmiş topraklar da yine enginar üretimi için uygun arazilerdir.