Erik Çekirdeği Çimlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:22

Erik Çekirdeği Çimlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Erik Çekirdeği Çimlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:38

2.863 views

Şehir hayatından kurtulup kendi ürününü yetiştirmek isteyenler, sahip olduğu toprağı işleyerek kendi ürettiği ürünü yetiştirmenin ve sağlıkla yemenin keyfini çıkartıyor. Sizde sevdiğiniz tadı hoşunuz giden bir meyvenin fidanını ya da tohumunu elde etmek istediniz mi? O halde yediğiniz besinin çekirdeğini kaybetmeyin. Çünkü basit ama dikkat gerektiren aşamalar ile çekirdeği çimlendirerek üretimi başlayabilirsiniz.
Kendi meyvesini kendisi üretmek isteyenler bu adımları dikkatle uyguladığınızda, etli kısmını yediğiniz meyvenin çekirdeğini çimlendirerek meyvenin fidanını elde edebilirsiniz. Bu işlemi pekçok meyve çeşidine uygulayabilir ve olumsu sonuçlar alabilirsiniz. Limon, portakal, erik, şeftali, kayısı gibi çekirdeği belirgin olan meyvelerin, çekirdeklerini alın ve kendi meyvenizi üretmeye başlayın.
Erik meyvesi, ülkemizde yetiştirilen çeşitli türleri bulunan meyvelerden biridir. Erik deyince ilk aklımıza tuza bandırıp yediğimiz, sohbetin keyfini çıkardığımız zamanlar gelmektedir. Özellikle yeşil erik tuz kombinasyonu ilkbaharı geride bırakıp yazı karşılarken bize eşlik eder. Erik meyvesinin ülkemizde yetiştirilen pekçok çeşidi bulunmaktadır. İlk defa denediğiniz ve tadını beğendiğiniz eriği tekrar tatmak hatta bahçenizde olmasını istiyorsanız yapmanız gereken işlemleri aşağıda sıralayacağız. Bu adımları takip ederek eriği çimlendirebilir ve bahçenizde yetiştirebilirsiniz.
Tadına hayran kaldığınız ve kaybetmek istemediğiniz eriğin sürekliliğini sağlamak için erik çimlendirme işleminin inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle çimlendirmek istediğiniz eriğin çekirdeğini elde edin. Daha sonra yapmanız gereken işlem çekirdeğin içinde bulunan tohum kısmının çıkartılma işidir. Ancak bu işlemi yaparken tohumun hasar almadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çekirdeğin içindeki tohumu çıkartmak için bir çekiç ya da pense kullanabilirsiniz. Çekirdek kabuğu sert olduğu için bu tür bir araca ihtiyaç duyabilirsiniz.
Kırma işlemini gerçekleştirdikten sonra elde ettiğiniz tohumu alarak mutfakta kullandığımız havlu kağıtların arasına gelecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Ancak çekirdekleri birbirine yakın olmayacak şekilde aralıklı olarak yerleştirmeniz gerekir. Daha sonra nemlendirmek amacıyla hafif bir şekilde su fışkırtabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kağıt havlunun her yerinin ıslanmış olması gerekmektedir.
Daha sonra bu kağıt havluyu hava almasını engelleyecek şekilde bir kaba koyun ve buzdolabına yerleştirin. 1 hafta sonra dolaptan aldığınız çekirdeklerin filizlendiğini fark edeceksiniz. Şimdi sıra filizlenen tohumu toprağa ekmekte. Ektiğiniz tohuma can suyu vermeyi unutmayın!