Fasulye, severek tükettiğimiz ve aynı zamanda fırsat buldukça ürettiğimiz bir bitkidir. Ticari olarak üretilen fasulyenin yanı sıra, hobi olarak ya da bahçesini değerlendirmek isteyenler de fasulye ekerek yetiştiriciliğini yaparlar. Fasulye mutfağımızda farklı işlemlerde kullanılan bir sebze olarak yerini almaktadır. Geniş bir üretim alanına sahip olan fasulye bitkisi ülkemizde yaz aylarında üretilen tek mevsimlik bir sebzedir.
Tül altı işlemlerle üretimine kış aylarında da devam edilse de tül altı fasulye üretimi pek yaygın değildir. Bu nedenle fasulye tüketiminin genellikle yaz aylarında yapılması önerilmektedir.
Fasulyenin Toprak İsteği
Genel olarak üretimi yapılan her bitkisel ürün belli bir toprak tipinde daha verimli bir şekilde üretilir. Bu durum fasulye için fazla seçicilik gerektiren bir durum değildir. Fasulye bitkisi genel olarak her toprak tipinde yetiştirilebilecek bir üründür. Özellikle su kapasitesi yüksek ve besin değeri fazla olan topraklarda verimli bir şekilde üretilmektedir.
Ayrıca hava alabilen ve yumuşak topraklarda fasulye kökü daha hızlı bir şekilde ilerleyebildiği için bu tip topraklar fasulye yetiştiriciliğinde daha verimli olacaktır. Ayrıca toprağın asitli olmamasına dikkat edin. Asitli topraklarda fasulye bitkisi verimli bir şekilde üretilemez.
Fasulye Ekilecek Arazi Nasıl Hazırlanır?
Toprak hazırlığı, her ekim öncesi ve her hasat sonrası yapılan bir işlemdir ve yapılması gereklidir. Toprak hazırlığı, üretim sürecine yapılan ilk adımdır. Bu nedenle üretim yapılacak toprağın hazırlanması aynı zamanda verimin ve kalitenin de artmasına yardımcı olabilir.
“Fasulye toprağı nasıl hazırlanır, nelere dikkat edilmelidir, ne zaman sürme işlemi yapılmalıdır, hangi aça kullanılarak tarla sürülmelidir, ne kadar derin sürüm yapılmalıdır?” bu gibi sorular üreticimi tarafından sorulan ve cevap aranan sorular arasındadır.
Yeni bir ekim dönemine başlamadan önce ilk olarak, bir önceki dönemin hasat zamanı bittikten sonra sonbahar aylarında toprağın 20 cmlik derinlikte sürülerek toprağı havalandırma işlemi yapılır. Daha sonra ilkbaharda kaz ayağı ile 5 – 8 cm derinliğinde sürme işlemi yapılır.
Yabancı otlarla mücadele etmek için fasulye ekilecek araziye uygun herbisit kullanılarak müdahale edilir.