Fasulye bitkisi, dünyanın pek çok bölgesinde üretimi yapılan bir bitkidir. Ülkemizde de fasulye üretimi yapılmaktadır. Özellikle sıcaklık değerlerinin yüksek ve ılık olduğu bölgelerde fasulye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fasulye bitkisi sıcağı ve nemi seven bir bitkidir. Bu nedenle ekim döneminde hasat dönemine kadar olan süreçte sıcaklık ve sulama işlemlerinin yeri ve önemi daha fazladır.
Fasulye Ne Zaman Hasat Edilir?
Fasulye hasat zamanını belirleyen faktörlerden ilki dikim zamanıdır. Fasulye uygun iklim ve bakım koşulları sağlandığında dikimden yaklaşık 50 – 55 gün sonra hasata hazır hale gelir. Fasulye bitkisi tohumdan yetiştirilen bir bitkidir. Toprak hazırlandığında, hava uygun sıcaklık değerlerine ulaştığında toprağa ekim işlemi gerçekleştirilir. Toprak sıcaklığı 15 derece ve üzerinde ise tohumun çimlenme süreci hızlı olur.
Hava sıcaklıklarının devam etmesi ve bakım işlemlerinin(sulama, gübreleme, çapalama) eksiksiz yapılması, tohumun hızlıca büyümesine yardımcı olur. Tüm bu sayılan faktörlerin eksiksiz yapılması, yaklaşık 50 – 55 gün sonra fasulyeyi hasat haline gelmesini sağlar.
Fasulyenin Hasat Zamanının Geldiği Nasıl Anlaşılır?
Fasulye meyveleri büyüdükçe çeşidine de bağlı olarak, ince uzun bir şekilde büyümeye başlar. Fasulyenin iriliğine bakarak hasat işleminin geldiği anlaşılabilir. Fasulye 1/3’lik bir iriliğe sahip olduğunda hasat işlemi yapılmaya başlanır.
Hasatın gecikmesi, fasulyenin sertleşmesine, iriliğinin artmasına ve kılçıklanmasına sebep olur. Bu duruma gelen fasulyelerin pazarlanması zor olur. Bu nedenle taze tüketmek için hasat vaktini geçirmeden fasulyeleri toplamanız gerekmektedir.
Fasulye Hasat Dönemi Tekrar İster
Fasulye yapı olarak tek mevsimlik bir sebzedir. Yılın belli dönemlerinde üretilir ve tekrar bir sonraki sene yetiştirilmesi gerekmektedir. Fasulyenin hasatı ise tek seferde bitmez. Her hasattan yaklaşık 4 – 5 gün sonra tekrar hasat edilmesi gerekmektedir. Mart sonu nisan başı gibi ekilen fasulyenin hasat zamanı yaklaşık haziran ayının ilk haftasında hasata hazır hale gelir ve yaz boyunca bakımları tam yapıldığı takdirde hasat edilebilir.
Fasulye hasat edilirken, bitkinin zarar görmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Toplama işlemi yapılırken, dikkat edilmemesi bitkinin dallarının kırılmasına ya da çiçeklerin meyve formatına geçmeden zarar görmesine neden olabilir.