Fasulyede Görülen HastalıklarTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 10:40

Fasulyede Görülen Hastalıklar

Fasulyede Görülen Hastalıklar
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:42

208 views

Tarımsal faaliyetlerden bitkisel üretim yapılırken hastalıklar ve zararlılar, üretim sürecini sekteye uğratan bir süreçtir. Zararlılara ve hastalılara maruz kalan bitkiler, verimli bir şekilde üretim yapamaz ve kök ya da gövde kısımları zarar görmeye başlar. Bu nedenle hangi bitki üretilirse üretilsin, çiftçilerimizin hastalık ve zararlılara karşı mücadelede bulunması gerekmektedir.
Fasulye üretilirken fasulye bitkisinin maruz kaldığı pek çok hastalık ve zararlılar bulunur. Gelin bu hastalıkları birlikte inceleyelim.

Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı

Kök boğazı yanıklığı hastalığı, topraktaki su miktarının fazlalığından dolayı oluşan bir hastalık türüdür. Drene potansiyeli düşük topraklarda meydana gelir. Fazla yağış görülmesi ya da sulamanın fazla tutulması durumunda fasulyenin kök boğazında enfeksiyon oluşmasına neden olur.
Kök boğazı yanıklığı hastalığına uğrayan fasulye bitkisinin kök boğazı kuşak gibi sarmalanır. Bu renk ilk başta koyu yeşildir ancak zamanla kahverengi hatta siyah renge doğru değişebilir.

Dikkat

Kök boğazı yanıklığı hastalığı, genellikle kültür bitkilerinde görüldüğü için, bitkilerin sulama miktarına dikkat edilmelidir. Özellikle su tutma kapasitesi yüksek topraklarda fazla sulama yapılmaması tavsiye edilir.
Dikim yöntemi olarak karık usulü dikim tercih edilmelidir.

Fasulye Adi Yaprak Yanıklığı

Çenek yapraklarda görülen hastalık türüdür. Hastalık oluşmaya başladığında, yaprakların üzerinde küçük, düzensiz lekeler meydana gelir. Küçük lekeler haytalık yayılmaya devam ettikçe büyür ve diğer lekelerle birleşir ve kahverengi bir renk alır. Hastalık, tohumdan ya da topraktan bitkiye bulaşır.


Fasulye adi yaprak yanıklığı, özellikle fasulye bitkisinde görülür.
Önlem olarak, tohum ve toprak yoluyla bulaştığı için hastalığın görüldüğü bölgeden tohum alınmaması ya da sertifikalı tohum kullanılması tavsiye edilmektedir.
Hastalığın görüldüğü artıklar, üretim alanından uzak bir yere götürülerek imha edilmelidir.

Fasulye Antraknozu Hastalığı

Bu hastalık yeni oluşan fidelerde görülür ve fidelerin çeneklerinde ve gövde kısımlarında görülür. Görüntü olarak, kırmızı – kahverengi çökük lekelerden oluşur. Hastalık ilerledikçe çökük lekelerin rengi kahverengi – siyah arası bir renge sahip olur.
Hastalık görülen bitkiler sökülerek ekim alanından uzak bir yerde imha edilmeli ve bir sonraki ekimde hastalıksız yerden alınan tohumlar kullanılmalıdır.