Fındık Ağaçlarını İstila Eden Kokarca Böceğine Karşı Harekete Geçildi: 30 Bin Samuray Arı ithal EdildiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

20 Kasım 2024 - 15:00

Fındık Ağaçlarını İstila Eden Kokarca Böceğine Karşı Harekete Geçildi: 30 Bin Samuray Arı ithal Edildi

<strong>Fındık Ağaçlarını İstila Eden Kokarca Böceğine Karşı Harekete Geçildi: 30 Bin Samuray Arı ithal Edildi</strong>
Son Güncelleme :

15 Mart 2023 - 9:38

269 views

Karadeniz Bölgesi’nde fındık ağaçlarını istila eden ve birçok bitki için tehdit oluşturan Kokarca böceğine karşı Çin’den ithal edilen 30 bin Samuray Arı laboratuvar ortamında üretilmeye başladı.

Türkiye’nin “Fındık Ambarı” olan Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık bahçelerini istila eden Kokarca böceği, ağaçların yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kurumasına ve verimsiz hale gelmesine neden oldu. Kokarca böceği yalnızca fındık ağaçlarına değil birçok bitki türü için de tehdit oluşturmuş durumda.

Gürcistan’dan Türkiye’ye geldiği tespit edilen ve hızla yayılmaya başlayan kokarca böceği günde yaklaşık 30km yol kat ediyor. Kahverengi kokarca böceği olarak da isimlendirilen bu böcek türü için biyolojik bir mücadele başlatıldı. Bu istilaya karşı çözüm olarak Çin’den ithal edilen Samuray Arılar Karadeniz’in Samsun ilinde bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde laboratuvar ortamında üretilmeye ve çoğaltılmaya başlandı. 30 bin Samuray arının haziran ayında bölgedeki illerin belirlenen alanlarında kontrollü salınımı yapılması planlanıyor. Japonika arı olarak da bilinen bu arılar salındığı bölgelerdeki istilacı böceğin larvalarını yiyerek yayılmasının önüne geçmesi hedefleniyor.

Samuray Arılar Doğaya Ne Zaman Salınacak?

Samuray arılarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak “Kahverengi kokarca ile ilgili en etkili mücadele yöntemi biyolojik mücadele. Zararlılar doğadan toplanarak burada yetiştiriliyor. Kokarcaların yumurtaları laboratuvar ortamında uygun şartlarda saklanıyor. Bu stoklanan yumurtalar da doğal düşman dediğimiz arının üretimi yapılıp doğaya salınacak. Haziran sonu ile ağustos sonu arası kahverengi ve yeşil kokarcanın yumurtasını bıraktığı dönemde laboratuvarda çoğaltılan bu arı türünü doğaya salacağız. Bu şekilde zararlının doğada yumurtalarını parazitleyip, zararlının popülasyonunu kontrol altında tutacağız” şeklinde bilgi verdi.

TAB Genel Başkanı Ziya Şahin ise Samuray Arılarının ne zaman salınacağı ile ilgili “Kokarca böceği ile ilgili olarak üniversitelerimizin ve araştırma enstitülerimizin yaptığı çalışmalar ele alınmalı ve biyolojik mücadele konusunda sabırlı olunmalıdır” şeklinde konuştu.

Kokarca Böceğinin Verdiği Yıllık Zarar

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk kokarca böceğinin fındığa verdiği zararın yıllık 5 milyar lira olduğuna dikkat çekti ve bununla ilgili olarak “Kokarca bölgede fındık yetiştirilen alanlara ciddi zarar verdi. Sadece fındık değil fındık dışında yaklaşık 35 sebze ve meyveye de zarar veren bir canlı bu. Fındıktaki yaptığımız hesaplara göre yıllık verdiği zarar yüzde 10’un üzerinde. Geçen yıl kahverengi kokarcanın parazitörü olan ‘samuray arı’ ithalatı yapıldı; üreme sürüyor. Hedefimiz gerek kahverengi gerekse de yeşil kokarcada miktarı azaltarak fındıktaki kaybın ortadan kaldırılması olacak. İstilacı tür, tarımda yaklaşık 5 milyar liralık zararı söz konusu. Bu da ciddi bir rakam” şeklinde açıklama yaptı. Bunlara ek olarak fındık üretimi yapan diğer bölgelerle ilgili olarak da “Biyolojik mücadele fındıkla alakalı bütün bölgelerde yapılacak ama burada özellikle Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin ağırlıklı olacak çünkü en çok görüldüğü bölgeler buralar ama son yıllarda Batı Karadeniz’de de görülmeye başlandı. Haziran ayı başından itibaren 30 bin ‘samuray arı’, sahaya sürülecek. Umarım başarılı olur. Şu anda zaten gözlemleme devam ediyor. Bir hareketlilik varsa o harekete karşı farklı tedbirler alınıyor. Dünyada gidişata bakarsanız artık bundan sonraki dönemlerde biyolojik mücadele çok önem kazandı. Gerek insan sağlığı için gerekse doğadaki değişime bağlı olarak. Bu açıdan bakınca son derece yerinde alınmış doğru bir karar olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.