Gül dikiminden önce gül için uygun bir alan bulmalı ve toprak hazırlığını düzgün bir biçimde gerçekleştirmeniz gerektiği önerilebilir. Daha sonrasında gül yetiştiriciliği için nasıl bir gül türü yetiştireceğinizde yaşadığınız bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak hem de sizin zevkiniz bağlı olarak tercih edeceğiniz gül fidesi veya gül tohumu ile ekim sağlayabilirsiniz.
Peki gül ekimi için doğru zaman aralığı nedir?
Hava şartlarına bağlı olarak gül ekimi için uygun olarak belirtilen aylar mart ve nisan aylarıdır diyebilmek mümkün.
Gül Tohumu Nasıl Ekilir?
Gül tohumunu satın aldıktan sonra bir süre su içerisinde tohumu bekleterek tohumun filizlenmesine yardımcı olmayı sağlayabilirsiniz. 2 veya 3 gün içerisinde gül tohumunuzda yeterli bir nemlilik oranı oluşabilir. Tohumlarınızı bol su içerisinde yıkayarak kabuklarından ayırdıktan sonra tohumlara uygun bir perlitleme işlemi uygulayarak gazete kağıdına boşaltabilirsiniz. Çimlenmiş olanları kâğıt üzerinde ayırıldıktan sonra uygun olarak hazırlanmış hava alan bir toprak yüzeyine ekmeniz uygun olarak görülebilir.
Gül Fidesi Nasıl Ekilir?
Gül fidesi ekmek için ise gül fidesi üzerinde ekimden önce uygun bir budama işlemi gerçekleştirilmesi gerekir. Gül fidesi üzerinde bulanan dalları dikkatlice sökmeniz gerekir Gül fidesinin toprağa denk gelecek bölümünü eğimli bir biçimde kesmeniz önerilebilir. Fide tabanı bu işlem için nemli ve kurumamış bir halde olmalıdır diyebiliriz. Gül fidesini tercih ederken taze olan fidelerden tercih etmek işinizi kolaylaştıracak ve fide ekiminin daha kolay sonuç vermesine yardımcı olacaktır diyebilmek mümkün.
Uygun bir dikim yapmak ve gülünüzü iyi yetiştirmek için en önemli durumlardan biri ise toprağın iyi sağlanmış ve yerinin iyi bir biçimde ayarlanmış olmasına dikkat edilmelidir diyebilmek mümkün
Hazır topraklar kullanmak yerine gül bitkinizin verimli olabilmesi adına humuslu bir toprak türünü farklı toprak türü işle karıştırabilirsiniz.
Doğal olarak hazırladığınız bu toprak sayesinde yapay toprak türlerine oran ile bitkilerinizi aşırı sıcaktan veya aşırı soğuk havalardan koruyabilmeni mümkün olabilir.
Gül için 2 kere budama yapılığı söylenilebilir. İlki dikimden önce yapılan budamadır bu budama türünün düzgün bir biçimde gerçekleştirilmesi çiçeğin iyi eşlenmesi doğru bir biçimde gelişmesi açısından büyük bir önem arz edebilir.