Hassas tarım, tüm olanakların tarımda kullanılmasıdır. Teknolojik gelişmeler, makineleşme ve gelişen veri tabanı sistemlerinde yaşanan her yenilik farklı alanlar üzerinde çalışma düzenini etkilemektedir. Teknolojik yeniliklerden faydalanarak tarımda gelir gider dengesini sağlamak daha kolay olmaktadır. Tarım ve hayvancılık etkin çalışmalar yürütüldüğünde getirisi daha yüksek olacak alanlardan biridir. Bunu sağlamak için doğru uygulamayı olması gerektiği anda kullanmak gerekmektedir. Hassas tarım kavramı da tam olarak bu durumu kapsar. Oluşabilecek aksamaların tespit edilmesi ve buna en uygun uygulama ne ise onun aktif olarak doğru zaman diliminde kullanılmasıdır.
Hassas Tarımın Amacı Nedir?
Hassas tarımın asıl amacı olanakların etkin kullanımı ile verimliliği artırmaktır. Daha az maliyet ve daha az çevreye zararla çalışmaları yürütmek hassas tarımın önem verdiği konulardır. Hassas tarımın hedefleri arasında;
- Tarımda kullanılan kimyasal ilaçların azaltılması daha organik ve doğa dostu uygulamalara yer verilmesi
- Elde edilecek ürünlerin kalite standartlarını artırılması
- Çalışmaları yürüten işletmeler için veri sistemlerinin kullanışlı hale getirilmesi, veri kaybının önlenmesi yer almaktadır.
Hassas Tarımın Faydaları Nelerdir?
Hassas tarımın sunduğu yararlar arasında en önemlisi çevreye faydalı olmak gelmektedir. Kimyasal ilaçlama ve zararlı atıkların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların öncelikli olması hassas tarımın çevreye sunduğu en önemli avantajlardır. Bunun yanı sıra işletmeye en önemli faydası ise veri tabanı sistemlerini kullanma olanağı sunmasıdır. Veri sistemleri sayesinde firma girdi çıktıları zaman aralıklarına göre kayıt altında tutulmaktadır. Dijital olarak kayıt altına alınması veri kaybını önlemek anlamında da önemli fayda sağlamaktadır. Akıllı tarım uygulamalarına yönlendirme yapması da doğru alanda doğru zamanda çalışmaların yürütülmesi için etkili olmaktadır. Bu uygulamaların önemli etkisi ise coğrafi koşullar ve iklim şartları göz önünde bulundurularak daha fazla verim elde etme imkanı sunmasıdır.
Hassas Tarım Uygulamaları Nelerdir?
Hassas tarımın çevreye ve işletmeye faydalarından bahsettik, bir de bunu hangi uygulamalarla sağladığına bakmak gerekir. Öncelikli olarak ve en sık kullanılan uygulamalar tarımda ürün verimliliğini artırmak konusunda haritalar oluşturmaya olanak sunan; Küresel Konumlama Sistemi, Coğrafya Bilgi Sistemleri’dir. Özellikle ülkemiz şartlarında farklı iklim koşulları ve tarım arazi yapılarındaki farklılıklar hangi alanda ne kadar verim elde edileceğinin tespit edilmesi zaman ve maliyet kaybını önlemektedir.
Su sorunun gelecek yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alacağı bilinen bir gerçektir. Hassas tarım uygulamalarında kullanılan akıllı sensörler sayesinde bu duruma önlemler alınmaktadır. Sensörler sayesinde su seviyesi ölçülebilir, nem oranı hesaplanabilir ve ihtiyaç duyulduğu oranda su aktarımı sağlanabilir. Tüm bunların bilgisayar ortamında kayıt altına alınması ile verilerin daha doğru ve hızlı işlenmesi olanağı elde edilir.