Topraksız tarım terimi ile karşılaşmışsınızdır. İlk aşamada nasıl topraksız tarım diye sorgulanması gayet olası ancak gayet de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Topraksız tarım yöntemlerinden birisi de hidroponik tarım olarak geçmektedir. Hidroponik tarım bireysel olarak yapılabildiği gibi profesyonel kişi ve kurumlar tarafından da gerçekleştirilir. Özellikle yeniliğe açık olan çiftçilerin öncelikli tercihleri arasında yer almaktadır. Peki nedir bu hidroponik tarım? Nasıl bir yönteme sahiptir? Avantajları ve dezavantajları var mıdır? Sorularımızın cevabı yazımızın devamında.
Hidroponik Tarım Nedir?
Hidroponik tarım, bitki yetiştirilirken toprak yerine özel çözeltiler kullanılması yöntemidir. Bu sayede topraksız olarak tarım faaliyetleri gerçekleştirilir. Hidroponik sistemde yetiştirilecek bitkilerin besin ihtiyaçları hesaplaması yapılır ve buna uygun olarak çalışmalar gerçekleştirilir. Çalışmaların sonucunda da bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin değerleri hazırlanan çözeltiler sayesinde karşılanmış olur. Hidroponik tarımın başlıca faydası topraksız sistemler olmalarından dolayı toprağın ihtiyaç duyduğu su miktarının çok daha azı ile çalışmaların yürütülmesidir. Hidroponik tarım faaliyetlerinde bitkiler besin değerlerini aramak zorunda kalmadan direkt olarak ihtiyaçlarına ulaşmaktadır. Geleneksel tarımda kullanılan toprak yapısı pek çok değişkenlere sahip olduğu için farklı canlılar için besin kaynağını bünyesinde barındırır. Farklı besin değerleri arasından bitkiler kendi ihtiyaçlarını topraktan alırlar. Hidroponik tarımda bu işleme gerek kalmadan birebir bitkinin ihtiyaçları göz önünde tutulur.
Hidroponik Tarım Avantajları Nedir?
- Hidroponik tarım göründüğünün aksine bireysel olarak evlerde bitki yetiştirenler için de tercih edilebilir.
- Hidroponik tarım ile yetişen bitkiler klasik tarım faaliyetlerine oranla daha hızlı reaksiyon göstermektedir. Elbette bunun başlıca sebebi bitkilerin besinlere daha kolay ulaşmaları gösterilebilir.
- Seracılık alanında kullanılabilecek en iyi yöntemlerdir. Kapalı alanlarda hidroponik tarım çalışmaların dört mevsim gerçekleştirilebilir.
- Toprakta bulunabilecek zararlı canlılar bu sistemde yaşamlarını sürdüremezler. Bu sayede bitkilerde görülebilecek hastalık ve zararların önlenmesi mümkün olur.
- Hidroponik tarımda tek alanda farklı bitki türleri yetiştirilebilir
- En önemlisi hidroponik tarımda yabanıl ot sorunu açığa çıkmaz.
- Yetiştirilecek bitkiler için özel olarak hazırlanan solüsyonların olması sebebi ile toprak havalandırması gibi ön işlemlere de gereksinim duyulmaz.
- Bitki yetiştirmek için sabit alanlara gerek olmaz, yetiştirilecek bitki için uygun görülen alanlarda çalışmalara yer verilebilir.
- Zararlı canlılar ya da etkiler çok az görülür, bu sayede tarım ilaçları kullanımına da gereksinim oldukça azdır. Bu yönü ile evlerde rahatlıkla kullanılabilecek yöntemlerdir.
Hidroponik Tarımın Dezavantajları Nelerdir?
Hidroponik tarım avantajları çok iyi olsa da her bitki bu sistem için uygun olmayabiliyor. Dolayısıyla hidroponik tarım için uygun bitkiler özelinde bu çalışmaları sürdürülmesi öncelikli olmaktadır. Peki, bir bitkinin hidroponik tarım faaliyetlerine uygunluğu nasıl tespit edilir?
Eğer seçilen bitki;
- Hızlı gelişim gösteriyorsa
- Çok büyük boyutlara ulaşmayan türe sahipse
- Sabit bir beslenme düzenine ihtiyaç duymuyorsa
- Gelişim göstermesi için uzun sürelere ihtiyaç yoksa
Bu bitkiler hidroponik tarım için uygundur. Hidroponik tarımda bazı anlarda besin düzensizliği yaşanabilir. Aynı şekilde bu sistemde bitkiden beklenti hızlı bir gelişim süreci geçirmesidir. Bu şartlara sahip olmayan bitkilerin hidroponik sistemde yetiştirilmesi çok olumlu sonuçlar vermeyebilir.
En İyi Hidroponik Tarım Sistemi Hangisidir?
Hidroponik tarım sisteminde kullanılan yöntemleri dört başlıkta incelemek mümkündür. NFT hidroponik sistem, DWC hidroponik sistem, geleneksel hidroponik sistem, gelgit hidroponik sistem.
NFT hidroponik sistem; bitki kökünün su yüzeyinin dışında konumlandığı sistemlerdir. Bitkiler bir olukta tutulur ve daimi bir su akışı ile bitkilere ihtiyaç duyduğu kaynaklar sağlanır.
DWC hidroponik sistemi özellikle sıcaklık derecelerinin çok olduğu bölgeler için ideal olmaktadır. Aynı şekilde gece soğuklarının daha sert geçtiği bölgeler de bu sistemin kullanımına uygundur. Bu sistemde kullanılan su daha yavaş soğuma eğilimi gösterir bu özellik bitkilere büyük avantaj sunar.
Geleneksel hidroponik sistemde toprak gibi katı katmanlara yer verilir. Her ne kadar toprak niteliğine benzer de olsa aslında oldukça farklı içeriklere sahiptir. Asıl amaç katı yüzeylerde su tutma kapasitesinin fazla olması noktasında avantaj sunduğu için tercih edilir.
Gelgit Hidroponik sistem, bitkinin kök kısmından sulandığı sistemlerdir. Bu sistemin en önemli avantajı ise kullanılan besin solüsyonu kontrolü daha rahat olmasıdır.
Hidroponik sistemler her geçen gün artış göstermektedir. Ayrıca var olan sistemler de gelişimlerini sürdürmektedir. Bu sayede ihtiyaçlara daha fazla cevap verecek konumlara gelmesi ön görüler arasındadır.