İç Anadolu Bölgesi’nde Yapılan Tarımsal FaaliyetlerTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:17

İç Anadolu Bölgesi’nde Yapılan Tarımsal Faaliyetler

İç Anadolu Bölgesi’nde Yapılan Tarımsal Faaliyetler
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:45

104 views

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştiği Türkiye de iklimsel çeşitlilik bölgelerde üretilen ürünleri etkiler. Toprağın işlenmesi ile gerçekleşen tarımsal faaliyetler kırsal alanlarda gerçekleşmektedir. Türkiye, tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştiği bir ülke konumundadır. Özellikle son dönemlerde tarım sektörüne yapılan yatırımlar ve istihdam çözümleri ile tarımsal faaliyetlerin ömrü uzatılmaya çalışılmaktadır. İthal tohum, gübre, mazot desteği gibi yardım politikaları ile tarım sektörü desteklenmektedir. Türkiye tarımsal üretim açısından zengin ve geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Tarımsal Faaliyetler I ve II’de Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilen tarımsal faaliyetlerden bahsedilmiştir. Tarımsal Faaliyetler III’te ele alınacak bölge İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’dir.
Türkiye’nin coğrafi bölgelerinden biri olan İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşen tarımsal faaliyetlere göz atalım. İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşen tarımsal faaliyetlere geçmeden önce İç Anadolu Bölgesi’nde hâkim olan iklim hakkında kısaca bilgi verelim. İç Anadolu Bölgesi’nde hâkim olan iklim, karasal iklimdir. İç Anadolu Bölgesi’nde karasal iklimin yaygın olmasının sebebi, bölgenin denizle arasındaki uzaklığı ve dağların uzantısıdır. Karasal iklimin özelliği, yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi, kış aylarının ise soğuk ve karlı geçmesidir. İç Anadolu Bölgesi’nde hâkim olan iklimsel özelliğe göre üretilen tarım ürünleri, diğer bölgelere göre farklılık göstermektedir. İç Anadolu Bölgesi deyince akla gelen ürünler tahıl ürünleridir. Tahıl ürünlerinin yanı sıra, şeker pancarı, patates, soğan, ayçiçeği, kabak nohut, çeltik, mısır, fasulye ve domates üretimi yapılır.
Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’de bulunan bir diğer bölgemizdir. Doğu Anadolu Bölgesi iklim özellikleri, yazları sıcak ve kuraktır, kışları ise soğuk ve kar yağışı olmaktadır. Karasal iklimin hâkim olduğu bir bölgedir. Sıcaklık farkı gece ile gündüz arasında bile kendini hissettirir. Sıcaklık farkının yüksek olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişken bitkiler de iklime uygun bitkilerdir. Doğu Anadolu Bölgesi tarımsal faaliyetlerden çok hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olarak yapıldığı bir bölgedir. Hem yer şekillerinin hem de iklimsel özellikler sebebiyle tarımsal faaliyetlerden çok hayvancılık faaliyetleri daha çoktur. Yine de tarımsal ürün olarak Doğu Anadolu Bölgesi denince akla tahıl ürünleri ve baklagiller gelir.