Kalsiyum nitrat gübresi, tarımsal üretimde üreticimizin tercih ettiği gübrelerden biridir. Kalsiyum nitrat gübresi, içerik olarak içerisinde kimyasal maddelerin kompoze edilmesiyle hazırlandığı için ticari bir gübredir. Verimi yükseltici ve toprağı dengeliyi bir etkisi bulunmaktadır. Özellikle suyla kolay çözünebilen bir kimyasal yapıya sahip olduğu için üreticimize kolay hizmet sunar.
Kalsiyum nitrat gübresi, özellikle her ekin türü için kullanılabilecek bir gübre çeşididir. Özelliklerin gelişim döneminde ve dane oluşumu döneminde daha etkilidir. Bitkisel üretim üzerinde etkisinin bu kadar yüksek olmasının sebeplerinden biri, toprakla kolaylıkla karışabilir olmasından kaynakladır. Kalsiyum nitrat gübresi, su ile temasında kolaylıkla eriyebilen bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde toprağa hem nüfuz eder üretim sürecine katılır.
Kalsiyum nitrat gübresinin bu kimyasal özelliği kullanımını çeşitlendirmektedir. Kalsiyum nitrat gübresinin hem toprağa hem de direkt olarak bitkinin yaprağına da uygulayabilirsiniz. Bu uygulamaları sulama yöntemleri ile de gerçekleştirebilirsiniz. Damlama, yağmurlama, mini sprink gibi sulama yöntemleri ile kalsiyum nitrat gübresini toprağa uygulayabilirsiniz. Bu uygulamalar esnasında sulama borularında tıkanma gibi problemler yaşanmaz.
Ancak bu sulama yöntemleri ile gübrenin kullanım miktarının ne kadar olması gerektiği bir diğer sorudur. Bir tarım arazisinde kullanılacak gübrenin çeşidini, toprağa yapılan toprak analizi belirlemektedir. Analiz sonunda çıkan sonuca göre toprağın duyduğu eksikliğe göre gübre çeşidi belirlenir.
Kalsiyum nitrat gübresi sulama yöntemleri ile toprağa entegre edilirken bazı faktörler miktarın değişmesini etkiler. Bu faktörler, bölgede hâkim olan iklim türü, toprağın besin değeri miktarı, toprağın cinsi, havanın sıcaklık oranı, ekim türü, verim oranı ve sulama kanalı olarak söylenebilir.
Ancak ortalama olarak bir oranda bulunmak gerekirse dekar başına miktar hesaplaması yapılır. Damla sulama yöntemi için önerilen miktar, 1000 litre suya 1.5 kg’dir. Yağmurlama sulama için ise yine dekar başına 1000 litre suya 2 kg ve yaprak uygulaması için 100 litre suya 500 gram olarak söylenebilir.
Kalsiyum nitrat gübresi, elle ya da makine yardımı ile de toprağa uygulanabilir. Gelişme döneminde 2 ya da 4 kez gübreleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.