Üreticimiz her sene karşılaştığı problemlerden biri gübre kullanımıdır. Tarımda kullanılan çeşit çeşit gübre türleri bulunmaktadır. Ancak her birinin kullanışı ve amacı farklılaşabilir. Bu farklılık durumu çiftçilerimizin hangi gübreyi kullanması gerektiğiyle ilgili kafalarında soru işaretleri yaşanmasına sebep olmuştur. Peki hangi gübreyi kullanmalısınız?
Bu sorunun cevabını verecek olan şey, toprak analizidir. Üreticimize gübre kullanmadan önce ısrarla toprak analizini önermekteyiz. Çünkü yapılan toprak analizi sayesinde toprağın ihtiyaç duyduğu, eksikliğini hissettiği besin maddesi belirlenir. Doğru gübre kullanımı, tarımda önemli bir uygulamadır.
Gübre kullanımı, tarımda verimi arttırmak için kullanılan uygulamalardan biridir. Gübrenin içinde bulunan maddeler, tarım sürecinde üretimin daha verimli ve kaliteli olmasını sağlamak amacıyla, üreticilerimiz tarafından kullanılmaktadır. Toprakta bulunan besin değerleri, zaman sonra bitkinin de ondan beslenmesiyle birlikte azalmaya başlar. Toprağın besin değerinin azalması demek, toprağın bitkiye sunacağı besinin azalması demek olduğundan, üretimde aksamlar meydana gelebilir. Bitkinin gelişim sürecinde yavaşlamalar, tam olgunlaşamama gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle tarımda gübre kullanımının önemli bir yeri vardır.
Gübre kullanırken dikkat etmeniz gereken husus ise doğru gübre kullanımıdır. Doğru gübre kullanımına geçilmeden önce göre çeşitlerinde kısaca bahsedip, üreticimize bilgilendirmede bulabilir. Çünkü üreticilerimizin doğru tarım uygulamasını gerçekleştirebilmesi için bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi tarımsal üretimin faydasınadır. Bu nedenle kısaca gübre çeşitlerinden bahsedelim ve sonra Kalsiyum Nitrat gübresi, neymiş, nasıl kullanılırmış bu gibi sorulara cevap verelim.
Tarımda kullanılan gübreler, organik ve kimyasal içerikli olan ticari gübreler olarak 2 ana gruba ayrılabilir. Organik gübreler adından da anlaşılacağı gibi organik yollarla elde edilen gübre çeşididir. Genellikle organik gübre içerisinde hayvansal ve bitkisel atıklar bulunmaktadır. Tarım sektöründe organik gübrenin yeri ve önemi büyüktür. Organik yolla elde edildiği için yan etkisi de bulunmaz. Üretim noktasında ise verimi ve kaliteyi arttıran bir unsurdur. Bu nedenle üreticimize genellikle organik gübre önerilir. Organik gübre özellikle organik tarımda kullanılan bir gübre çeşididir. Organik tarımın amacı tam olarak budur. Kimyasal kullanmadan tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi işlevidir. Bu nedenle organik gübre tercih edilen ve tarımda kullanılan gübrelerimizden ilkidir.
Diğer bir gübre çeşidimizi olan ticari gübre olarak adlandırılan gübreler de yine tarımsal üretimde çokça üreticimizin başvurduğu gübre çeşitlerindendir. Ticari gübrenin pek çok çeşidi bulunmaktadır. İçerisinde bulunan kimyasal maddeler, toprağın kaybettiği besin değerini geri kazandırmada ve bitkinin daha verimli bir şekilde büyüyüp olgunlaşma sürecinde önemli bir role sahiptir.
Genel olarak baktığımızda ise gübreleme işleminin tarım için önemli bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü diğer tarımsal uygulamalar bazen üretim sürecinde yetersiz kalabilir. Bu durumun yaşanmaması için çiftçilerimiz gübre desteği vererek üretimi canlandırmaya çalışırlar. Tarımsal üretim ilk ortaya çıktığında hayvansal ve bitkisel içerikli gübreler tercih edilmekteydi. Daha sonra kimyasal içerikli gübrelerin üretilmesiyle, tarım sektöründe hem organik hem de kimyasal içerikli gübreler oluşturulmaya başlanmıştır.
Kimyasal içerikli gübrelerden biri olan kalsiyum nitrat gübresi, tarımsal üretimde kullanılan gübrelerden biridir. Ancak üreticimiz kalsiyum nitrat gübresinin, nasıl, ne kadar ve ne zaman kullanılması gerektiğiyle ilgili sorulara cevap aramaktadır. Bu nedenle kalsiyum nitrat gübresi neymiş, ne için kullanılırmış ve ne kadar kullanılırmış hep birlikte inceleyelim.
Ancak şu hususu daha verimli tarım üretimi gerçekleştirmek için tekrar hatırlatmak istiyoruz. Özellikle toprağa kimyasal gübre takviyesi yapmadan önce toprak analizi yaptırmanız sizin için daha verimli bir üretim süreci geçirmenize faydası olacaktır. Ayrıca toprak analizi ile ilgili devletin uyguladığı politika ve proje de mevcuttur.
Kalsiyum nitrat gübresi nedir, ne için kullanılır, ne zaman kullanılır, ne kadar kullanılır? Bu sorular üreticimiz tarafından sorulan ve cevap bekleyen sorulardır. Kalsiyum nitrat gübresi, toprağın verimini arttırmak için uygulanan, besin desteği sağlayan gübreler arasında yer almaktadır. Kalsiyum nitrat gübresi, özellikle ekinler üzerinde etkili bir gübre çeşididir. Ekinlere uygulanan bu gübre çeşidi, ekinlerin daha hızlı büyümesini ve gelişmesini sağlıyor. Bu nedenle genellikle ekin yetiştiren üreticilerimiz tarafından tercih edilen bir gübre çeşididir.
Kalsiyum nitrat gübresinin görüntüsü granül gibidir ve beyaz renktedir. Ayrıca kalsiyum nitrat gübresi suda kolayca çözülebilen gübreler arasında yer almaktadır. Su ile temas ettiği anda kolaylıkla toprağa karışabilir. Su da kolay çözünebilir bir yapıya sahip olması, tarımda kullanılabilirliğini arttıran bir etkendir. Çünkü gübreleme işleminde sonra gerçekleşecek su teması, kolaylıkla kalsiyum nitratın toprağa karışmasını sağlayacaktır. Bu nedenle kalsiyum nitrat gübresini kullandıktan sonra sulama yapabilir ya da yağmur öncesi gübreleme işlemini yapıp gübrenin kolaylıklar toprağa nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz.
Kalsiyum nitrat gübresini tarım dışında başka alanlarda kullanıldığını görebiliriz. Özelikle endüstride kullanılan bir maddedir. Nemi emen bir yapısı vardır. Kalsiyum nitrat maddesini kullanırken dikkatli olmak gerekir çünkü yapısı yanıcı ve patlayıcıdır. Dikkatli kullanılmadığı takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kalsiyum nitrat maddesini uygun bir şekilde saklamalı ve kullanım koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Endüstriyel kullanım alanlarından biri de koku emisyonudur. Bir de inşaat sektöründe kullanılır. Hazırlanın beton harcının kurumasında ve dayanıklılığının arttırılmasında kullanılan bir maddedir.
Tarımsal kullanımda ise özellikle ekinler için tercih edilen bir gübre türü olduğunu söylemiştik. Suda çözünme hızının yüksek olması sebebiyle toprağa çok çabuk karışır. Bu urum üretimde daha hızlı bir şekilde yer almasına sebep olmaktadır. Sadece bitki üzerinde değil, toprak üzerinde de yapıcı etkileri bulunmaktadır. Özellikle dağılmış topraklarda kullanılır ve gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli kullanımın yaşanması durumunda toprağın dağılan yapısını iyileştirir. Ayrıca gözeneklerin açılması durumu toprağın havalanmasına yardım etmektedir.
Toprağın havalandırılması tarımsal üretim için önemli olan uygulamalardan biridir. Özellikle ekim işleminden önce ve sonra toprak sürülerek havalandırılmaya çalışılır. Ayrıca ekim sürecinde çapalama işlemi ile yine toprağın havalandırılması sağlanır. Ayrıca yumuşayan toprakta bitki kökleri daha hızlı ilerleme fırsatı bulabilir. Bu açıdan bakıldığında kalsiyum nitrat gübresi ile açılan gözenekler sayılan bu işlemlerin gerçekleşmesine fırsat tanır.
Kalsiyum nitrat gübresi özellikle ekinler ve tüm ekin türleri için tercih edilen gübre çeşididir. Özellikle yaprak oluşumu ve dane dizilimi dönemlerinde kalsiyum nitrat gübresi desteği vererek süreci hızlandırabilirsiniz. “Kalsiyum nitrat gübresi ne zaman kullanılır?” sorusunun cevabı ise her mevsim kullanıma uygun olduğudur. Özellikle taban gübresi olarak kullanabileceğiniz bir gübredir. Fide ekiminde ya da tohum ekim döneminde taban gübresi olarak tercih edilecek bir gübredir. Toprağa hızlı karışması sayesinde fidelere veya tohumlara kolaylıkla ulaşır ve gelişim süreçlerini daha hızlı hale getirir.
Kalsiyum nitrat gübresi kullanmanın tarımsal üretim açısından pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar arasında ilk olarak toprağa uygulandığında gerisinde kalıntı bırakmamasını söyleyebiliriz. Suda hızlı çözülmesinin etkisi bu konuda önemlidir.
Kalsiyum nitrat gübresinin kullanım miktarı , mevsime, ürüne, sulama işlemine göre değişmektedir. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak gübreleme işlemini uygulamanızı öneririz. Çünkü kalsiyum nitrat gübresinin yanlış kullanımı verimi arttırmak yerine aksi bir reaksiyona sebep olabilir.