Karnabahar yetiştiriciliği yaparken üreticimizin mücadele ettiği problemlerden biri zararlılar ve hastalıklardır. Geneler olarak üretimi yapılan tüm tarımsal ürünlerin kendine ait hastalıkları ve zararlıları bulunu. Yani her ürününü hastalıları ve zararlıları değişebilir.
Zararlılarla ve hastalıklarla mücadele, üretim sürecinde önemli bir yere sahiptir. Bu gibi zararlı durumlarla mücadele edilmediği zaman verimde azalma ve bitkide deformeler gözlemlenebilir. Bu nedenle verimli ve kaliteli üretim için zararlılarla ve hastalıklarla mücadele edilmesi gerekmektedir.
Zararlıları ve hastalıkları açıklamadan önce, karnabahar üretiminde görülen ve pazarlamayı etkileyen bir unsur olarak üreticilerimizin güneş yanığı oluşmamasına dikkat etmesi gerekir. Karnabaharda güneş yanığı, karnabaharın yüksek sıcaklara maruz kalmasından dolayı oluşur. Sıcaklık değerlerinin artması durumunda üreticiler önlem olarak karnabaharın dış yapraklarını üst kısımda birleştirerek taç kısmın direkt olarak güneş ışınına maruz kalmasını engeller.
Karnabahara zararı dokunan organizmalar, zararlılar ve hastalıklar olarak 2 kategoride incelenebilir. İlk olarak karnabahar bitkisine zarar veren zararlılardan bahsedecek olursak bu zararlılar lahana kelebeği ve pamuk yaprak kurdu olmak üzere 2 adettir.
Lahana kelebeği, fiziksel olarak açık sarı renk tonlarına hakimdir. Genel olarak turpgiller familyasında bulunan üyelere zarar veren bir türdür. Tırtılları bu tür bitkileri yiyerek beslenir. Özellikle larvalar karnabahar bitkisinin yapraklarına büyük zararlar verir. Yaprakları zarar gören karnabahar sağlıklı bir şekilde gelişemez. Lahana kelebeği ile mücadele etmek zordur. İlaçlama uygulamalarına karşı bağışıklığı güçlüdür. Bu nedenle pestisit kullanmanın yanı sıra feromon tuzakları kurularak lahana kelebeği engellenmeye çalışılır. Feromon tekniği dişi kelebeklerle erkek kelebekleri birbirinden uzaklaştırır ve üremelerini engeller.
Diğer bir zararlı olan pamuk yaprak kurdu da karnabahara zarar veren böcekler arasındadır. Kurdun larvaları yapraklara zarar ve yaprakların solmasına neden olur. Lahana kelebeği gibi pestisitlere karşı bağışıklık kazandıkları için mücadele etmek zordur.
Karnabaharın maruz kaldığı hastalıklar; lahana mildiyösü hastalığı, külleme ve alternaria yaprak lekesidir.
Lahana mildiyösü hastalığı, lahana yapraklarında küf tabakaları oluşur ve karnabaharın taç kısmında kahverengi lekeler oluşmaya başlar.
Külleme, lahana mildiyösü ile aynıdır, mantar kaynaklı bir hastalıktır.
Alternaria yaprak lekesi de mantar kaynaklı bir hastalıktır. Toprağın üst kısmında oluşur ve bitkiye zarar verir.