Yazlarımızın en sevileni, suyu ve lezzeti ile her damak tadına uygun bir meyve olan karpuz, tek mevsimlik bir meyvedir. Karpuzun üretiminin devam etmesi için her sene tekrar ekim işleminin gerçekleşmesi ve ekim hasat arası sürenin tekrar yaşanması gerekmektedir. Ekim süreci ile hasat süreci arasında geçen süre yaklaşık 100 ila 120 gün arasında değişmektedir.
Bu süreci etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörlerden ilki iklim koşullarıdır. İklim koşulları, ürünün ekim süreci ve hasat sürecini belirler. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu sıcaklık farklılaşabilir. Karpuz bitkisi, sıcağı seven ve gelişim ve olgunlaşma sürecinde sıcağa ihtiyaç duyan bir meyvedir. Gerekli sıcaklık değerlerine ulaşılması durumunda karpuz ekimi gerçekleşir.
Ekim tarihi aynı zamanda hasat tarihinin de tahmini olarak oluşmasına yol açmaktadır. Ancak gelişim sürecinde etkin olan sıcaklık değerleri hasat süreci üzerinde etkilidir. Ayrıca ekim işleminin gerçekleşebilmesi için gerekli olan faktörlerden biri toprak sıcaklığıdır. Karpuz ekimi için toprak sıcaklığının en az 12 derecelik bir sıcaklıkta olması gerekmektedir. Toprağın sıcaklığı tohumun hızlı filizlenip çimlenmesi için önemlidir. Toprakta gerekli sıcaklığın olmaması durumunda, ekilen tohum daha geç bir zamanda çimlenir ve gelişimi daha geç bir şekilde gerçekleşmiş olur.
Ekim süreci ile hasat süreci arasında bu şekilde doğrusal bir bağlantı vardır. Karpuzun ekim zamanı aynı zamanda hasat zamanını da belirler.
Karpuz ekimi için en ideal zamanın ilkbahar olduğu söylenebilir. Özellikle nisan ayının sonları ve mayıs ayının başı gibi karpuz ekim işlemi gerçekleştirilebilir. Toprağın sıcaklık değeri ancak bu zamanlar 12 derece ve üstüne erişebilir. Yine de toprağın sıcaklığının kontrol edilmesi ve birkaç gün aynı sıcaklığın devam etmesi durumunda ekim işleminin yapılması önerilir.
Ekim sürecinin başlangıcından hasat sürecine kadar yaklaşık 100 ile 120 gün geçer. Peki karpuzun hasat zamanının geldiğini nasıl anlarız?
Karpuz meyvesinin dış kabuğunun parlaklaşmaya başlaması, kabuk kısmın tırnakla müdahale edildiğinde kolayca soyulması, karpuza vurulduğunda tok bir sesin çıkması, beyaz lekelerin sarı bir hal alması, yaprağının kuruması hasat zamanının geldiği anlamına gelir.