Karpuz Yetiştiriciliğinde Budama İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

25 Kasım 2024 - 21:43

Karpuz Yetiştiriciliğinde Budama İşlemi Nasıl Yapılır?

Karpuz Yetiştiriciliğinde Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2021 - 9:26

617 views

Karpuz yetiştiriciliğinde budama işlemi yapılır mı, yapılırsa nasıl yapılmalıdır? Üreticimizin merak ettiği konulardan biri de karpuz yetiştirirken budama işlemi gerekir mi, eğer gerekiyorsa nasıl yapılmalıdır? Budama işlemi genel olarak tarımda kullanılan ve verimi arttırmak için bitkiye uygulanan uygulamalardan biridir. Budama işlemi her bitkisel ürünler için gerekli değildir ancak genel olarak diğer tarım ürünleri için uygulanabilecek bir yöntemdir.
Her ürün için budama işlemi ve zamanı farklılık gösterebilir. Bu nedenle budama işlemini yaparken ürününü ihtiyaç duyduğu ve gerekli olan budama işleminin yapılması gerekmektedir. Yanlış yapılan budama işlemi verimi arttırmak yerine azalmasına sebep olabilir. Özellikle yanlış dallara uygulanan budama işlemleri üreten dalların koparılmasına sebep olabilir. Bu nedenle budama işlemin yaparken ya profesyonel birine yaptırmak lazım ya da siz yapacaksanız budama işleminin inceliklerini öğrenmeniz gerekmektedir.
Budama şekli kadar, budama zamanı da önemli bir faktördür. Yanlış zamanda yapılan budama işlemi yine bitkiye zarar verir ve üretim miktarının düşmesine sebep olabilir. Budama işlemi, hem bitkiyi gereksiz dallardan kurtarmak için, bitkiyi yenilemek için hem de üründen alınabilecek verim miktarını arttırmak için uygulanmaktadır. Bu nedenle tarımsal üretimde budama işleminin yeri ve önemi büyüktür.
Karpuz yetiştiriciliğinde budama işlemi yapılır mı? Evet, karpuz yetiştiriciliğinde budama işlemi yapılır ve gerekli bir işlemdir. Karpuz bitkisi, temel gövde kısmından dalların toprak üzerinde uzaması şeklinde gelişen bir bitkidir. Ana gövdeden pek çok dal ayrımları ve bu ayrımların ayrımları şeklinde toprak yüzeyine yayılabilir. Dalların fazlalığı düşünüldüğünün aksine verimi azaltıcı bir faktördür. Çünkü bitkinin ana kısmı her bir dalın besin ihtiyacını karşılamaya çalışırken verimi düşebilir. Bu nedenle kalan dalların daha iyi beslenebilmesi için budama işlemi yapılmalıdır.
Karpuz yetiştiriciliğinde budama işlemi 2 şekilde gerçekleşir. İlki meyvelerin daha olgunlaşmadan, küçükken budanması durumudur. Diğeri ise ana sürgünlerin fazla uzamaması için uç alma işlemi yapılır. Ayrıca üzerinde meyve olmayan yan kollar dip kısmında koparılarak budama işlemi yapılır. Bu işlemden sonra meyde daha da güçlenir.