Kayısı Nasıl Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:19

Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 8:51

105 views

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan meyvelerden biri olan kayısı, üretimi de tüketimi de çokça yapılan bir meyvedir. Dünyanın farklı kıtalarında kayısı üretimi yapılmaktadır. Özellikle Akdeniz’e yakın bölgelerde, Orta Asya’da, Amerika’da Afrika’da kayısı üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde kayısı yetiştiriciliği yoğun olarak yapılmaktadır. Kayısı, ağaçlı bir meyvedir. Kayısı ağacının uzunluğu yaklaşık 2 ila 10 metre arasında değişebilir. Kayısı ağacında diken bulunmaz.

Fiziksel olarak kayısı meyvesinin çiçeği, beyaz ve pembe renklidir. Çiçek oluşumu, yapraklardan önce gerçekleşir. Kayısı yaprağı kenarları tırtıklı olup mızrak şeklinde bir görüntüye sahiptir. Kayısı meyvesi ise, sarımtırak – turuncu renklerdedir. Kayısı meyvesinin görüntüsü bir eriği andırır. Ayıca kayısı meyvesinin kabuk kısmı tüylü bir yapıya sahiptir.

Kayısı meyvesi, taze olarak ya da kurutularak tüketilen bir meyvedir. Kurutulan kayısılar pazarlanmak için kullanılır. Pazarlamada kullanılan kayısıların rengi, açık turuncudur. Bu rengi alması için kayısıya kükürt dioksit ve potasyum sorbat maddeleri kullanılır. Bu maddelerin kullanılmadığı kuru kayısıların rengi ise koyu renklidir.

Kayısı ağacı soğuğa karşı dayanıksızdır. Bu nedenle verimli bir üretim süreci geçirilmesi için ilkbaharda görülen geç donlardan korunması gerekmektedir. Geç donlar, özellikle kayısı çiçeği üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Kayısı yetiştiriciliği yapılmaya en uygun bölgeler yamaçlar ve sırtlardır. Ovalarda ve çukur bölgelerde kayısı yetiştiriciliği önerilmez.

Türkiye, dünya genelinde en fazla kayısı üreten ülke konumundadır. Ülkemizde üretilen kayısı bölgeleri; Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi, Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi olarak ifade edilebilir. Üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerin en temel özelliği, iklimdir. Kayısı sıcağı seven bir meyvedir. Bu nedenle büyümek ve olgunlaşmak için belli bir sıcaklık değerine ihtiyaç duyar.

Sıcaklık değeri yüksek bölgelerimizde kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak olarak besin değeri yüksek ve tınlı topraklar tercih edilmelidir. İklim ve toprağın yanı sıra kayısı yetiştiriciliğinde budama da önemli bir yere sahiptir. İyi ışık alan meyveler daha hızlı olgunlaşır. Ağacın dallarının kesilerek meyvelerin rahat bir şekilde ışık alması sağlanmalıdır.

Türkiye’de üretilen kayısı meyvesinin hasadı, haziran sonu ve temmuz başı gibi yapılmaktadır.