Ülkemizde, belli bölgelerde yetiştiriciliği yapılan bitkilerden biri de kividir. Çin kökenli bir meyve olan kivi daha sonra dünyanın belli bölgelerine yayılmış ve üretimine başlanmıştır. Ülkemizde de üretimi yapılan kivinin hasat zamanının ne zaman olduğu sorusu, üreticimiz tarafından sorulmaktadır.
Kivi üretim süreci çok uzun bir dönemi kapsayan bir bitkidir. Gözlerin uyanmasından hasat dönemine kadar geçen süre neredeyse 240 ila 260 güne denk gelmektedir. Olgunlaşma süreci uzun süren bir meyve çeşididir. Ancak hasat dönemini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır.
Bu faktörlerden ilki iklimdir. Kivi meyvesi iklim olarak yazların sıcak ve nemli geçtiği, kışların ise ılıman olduğu iklimleri tercih eder. Bu nedenle ülkemizde Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde rahatlıkla kivi yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu bilgiden hareketle kivi yetiştiriciliğinin ülkemizde geniş alana sahip olduğunu söyleyebiliriz. Sıcaklık faktörü kivinin olgunlaşma için ihtiyaç duyduğu bir unsurdur. Bu nedenle yetiştirildiği bölgenin sıcaklık ortalaması ve sıcaklık değerleri, kivinin hasat döneminin ne zaman olacağı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Hasat dönemini etkileyen bir diğer unsur da dondur. Don olayı kivi üretiminde üretim miktarı ve üretim sürecinde etkili olan bir diğer faktördür. Özellikle göz açma döneminden sonra üreticilerimizin don olayına karşı tedbirli olması gerekmektedir. Çünkü don olayı çiçeklenme sürecini olumsuz etkiler ve elde edilecek üretim miktarını doğrusal olarak azaltır. Bu durum hasat döneminin de olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilir. İlkbaharda oluşabilecek geç donlara karşı önlem alınması gerekmektedir.
Kivinin hasatı, kivi bitkisinin uyanma sürecine bağlıdır. Kivi bitkisinin mart ayı sonu ve nisan ayı başı gibi uyandığı söylenmektedir. Bu uyanış dönemimde oluşabilecek geç don olayları hasat sürecinin verimsiz geçmesine sebep olabilir. Don olayını başarılı bir şekilde atlatan kivilerde döllenme işlemi gerçekleşir. Döllenme süreci yaklaşık 20 -24 haftayı bulabilir. Kivi meyvesi mayıs ayı sonu haziran ayı başı gibi çiçek açar. 24. haftanın sonunda çiçekler meyve formatına dönüşür. Gerekli sıcaklık ve nem sağlandığı takdirde ekim ayının ortalarında hasat yapılmaya başlanır.