Kivi yetiştiriciliğinde bulunan üreticimizin cevabını beklediği sorulardan biri de kivi yetiştiriciliğinde devlet desteği olup olmadığı ile ilgilidir. Kivi yetiştiren üreticimiz, bazı ürünlere olan desteğin kivi için de olup olmadığı sorusuna cevap arıyor.
Tarımsal üretimin pek çok alanında devlet desteği uygulaması gerçekleşmektedir. Peki devlet neden bu desteği vermektedir. Tarımsal üretime destek verilmesinin temel amacı üretimde devamlılığın sağlanmasıdır. Özellikle son zamanlarda üretici nüfusunun azalması, tarımla uğraşacak insan sayısının azalmasından kaynaklı olarak, devletin belirlediği planlar ve projeler ile üretimiz desteklenmeye başlamıştır.
Üretici nüfusun azalmaya başlaması, özellikle tarımda makineleşme sürecinde geçilmesinden bu yana devam eden bir olgudur. Kırsal alanda tutunamayan insanlar kırdan kente göç ederek yaşamlarını idame etmeye çalışırlar. Günümüzde ise okuyan nüfusun çoğalmasına bağlı olarak, kırsal nüfusun azalması ve üretimle ilgilenen kişilerin yaş ortalamasının yüksek olması üretimin devamlılığını tehdit eden unsurlar arasındadır.
Türkiye, ekonomik gücünün büyük bir çoğunluğunu tarımsal üretimle karşılayan bir ülkedir. Özellikle iklimsel çeşitliliğe bağlı olarak ülkemizde tarımsal üretimde çeşitlilik durumu söz konusudur. Türkiye, sadece bitkisel değil hayvansal üretim noktasında da yine çeşidin fazla olduğu bir ülke konumundadır. Tarımsal üretimin devamlığı için hem üreticiyi teşvik etmek hem de omuzlarındaki yükü azaltmak amacıyla devlet eliyle tarımsal destekler sağlanmaktadır.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen tarımsal destekleri https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Tarimsal-Destekler adresinden öğrenebilirsiniz.
Kivi yetiştiriciliğinde devlet desteği sağlanmaktadır. Kivi üreticilerine sağlanan desteklerden ilki mazot ve gübre desteğidir. Mazot ve gübre fiyatları, üreticimiz için destek gerektiren problemlerden biridir. Özellikle gelen zamlar, üreticimizin yükünü daha da ağırlaştırır. Bu yükü hafifletmek amacı ile devlet, kivi üreticisine mazot – gübre desteği sağlar. Bunun yanı sıra bahçe kurulum desteği içerisinde bulunan fidan desteği de yine kivi yetiştiriciliği yapan üreticimize sağlanır.
Ayrıca işleme, pazarlama ve depolama gibi konularda hibe desteği de verilmektedir. Ek olarak, doğal afetlerin yaşanması durumuna karşı kesilen poliçelerin %50 oranı devlet tarafından karşılanır. Bu oran, üreticinin kadın ve genç olmasına bağlı olarak yükselmektedir.